ECB opaža prve znake izboljšanja razmer v bankah

Članek slika

Evropski finančni sektor kaže prve znake okrevanja, vendar je še prezgodaj trditi, da so razmere sanirane.

Evropski finančni sektor kaže prve znake okrevanja, vendar je še prezgodaj trditi, da so razmere sanirane, je pokazala danes objavljena četrtletna raziskava Evropske centralne banke (ECB). Kreditni pogoji v območju evra so še vedno zaostreni, vendar naj bi se v prihajajočih mesecih znova nekoliko omehčali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neto delež bank, ki pričakujejo, da bodo zaostrile posojilne pogoje za gospodinjstva in podjetja, se je v tretjem četrtletju znižal na pet odstotkov, medtem ko je v drugem četrtletju razlika med bankami, ki so pričakovale zaostritev, in tistimi, ki so napovedovale omilitev ali ohranitev pogojev, znašala sedem odstotnih točk.

Boljši dostop do virov financiranja

Za zadnje letošnje četrtletje banke prvič po koncu leta 2009 pričakujejo neto izboljšanje kreditnih pogojev za podjetja, medtem ko naj bi posamezniki prvič po koncu leta 2010 lažje dostopali do potrošniških in stanovanjskih kreditov.

Dostop bank do virov financiranja se je v tretjem četrtletju dodatno izboljšal, saj se napetosti zaradi dolžniške križe v območju evra na mednarodnih finančnih trgi zmanjšujejo, je še pokazala raziskava.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja