1. Visok pritisk zaradi nizkih tečajev
  Visoka volatilnost na finančnih trgih je ena največjih groženj pri vlaganju v vzajemne sklade. Le-ta lahko povzroči, da je končna donosnost naložbe bistveno nižja od tiste, ki bi jo realizirali v normalnih okoliščinah. Zaradi visoke volatilnosti tečajev se lahko zgodi, da marsikaterega vlagatelja zgrabi panika in podleže pritisku trga in naložbo proda v napačnem trenutku.
 2. Vpliv strahu
  Čustva so pri vlaganju na kapitalske trge vlagateljev največji sovražnik. V trenutkih, kot trgi padajo dlje časa, začnejo nekateri vlagatelji dvomiti o odločitvah, ki so jih sprejeli pred časom in za katere so bili trdno odločeni, da so prave. Ker pa po določenem času pritiska ne prenesejo več, se vlagatelji velikokrat prehitro odločijo za prodajo.
 3. Vpliv čustev na nakupe in prodaje
  Rezultati mnogih raziskav so pokazali, da investitorji, ki uporabljajo dolgoročne strategije vlaganja brez prepogostih sprememb portfelja, dosežejo višje donose od tistih, ki pogosto menjajo naložbe portfelja.
  Ameriški poslovni časnik American Economic Review je izdelal študijo o tem, koliko so investitorji v zadnjih 10 letih zaslužili in koliko bi zaslužili, če bi portfelj v tem času pustili nedotaknjen. Rezultati so bili presenetljivi in so pokazali, da je povprečen vlagatelj v tem času zaslužil le 50 odstotkov tistega, kar bi zaslužil, če naložbenega (delniškega) portfelja v tem obdobju ne bi spreminjal.
 4. Zakaj v recesiji ni smiselno prodajati točk vzajemnih skladov
  V nadaljevanju je predstavljenih nekaj razlogov, zakaj ni smiselno prodajati točk vzajemnih skladov v obdobjih recesije:
  • Recesija ne izključuje dobičkov. Tudi v recesiji nekateri sektorji delujejo pozitivno. Delnice podjetij iz necikličnih panog in osnovnih potrošniških dobrin ter žlahtne kovine ponujajo možnosti dobrih donosov tudi v obdobjih, ko trgi padajo. Nazoren primer poda recesija med marcem in novembrom 2001. V tistem obdobju je bila polovica delnic na Wall Streetu pozitivnih (približno 2.000). Od teh je 826 delnic do leta 2008 potrojilo vrednost (vir: fool.com).
  • S tem bi storili osnovno napako dolgoročnega investiranja: prodali bi na najnižjih nivojih, in ko bi se zadeve umirile, znova vstopili v igro pri bistveno višjih cenah. Ne pozabimo na okrog triodstotne vstopne stroške ponovnega vplačila v delniške sklade in morebitne izstopne ter ostale administrativne stroške. Če vlagate v sklade na daljši rok (5 let in več), vas obdobje 8-mesečnih padcev ne sme skrbeti.
  • Če ste v dvomih glede primernosti vašega portfelja za sedanje obdobje, vam ponujamo možnost termina z našimi finančnimi svetovalci, ki bodo preučili vašo naložbeno sestavo in svetovali morebitne potrebne modifikacije portfelja. Pokličite brezplačno številko 080 35 08 in se dogovorite za termin s finančnim svetovalcem.
  • Izkoristite takšna obdobja. Bodite pozorni na gibanja različnih skladov različnih DZU. V nemirnih časih se bo pokazalo, kateri upravitelji skladov so boljši in kateri slabši.
Številko skladov: 1
Odstrani vse