V aferi libor obtožnice še zoper tri nekdanje bankirje

Članek slika

Vlaganje obtožnic zoper vpletene v manipuliranje z londonsko medbančno obrestno mero libor se nadaljuje. Danes so bili kršenja zakona uradno obtoženi trije nekdanji zaposleni v britanski banki Barclays, je sporočil britanski urad za obravnavo večjih prevar SFO. V britanskem bančnem velikanu obtožnic ne komentirajo.

Kot so po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnili v SFO, so Peter Charles Johnson, Jonathan James Mathew in Stylianos Contouglas obtoženi zarote z namenom prevare med junijem 2005 in avgustom 2007. Že lani so bili obtoženi trije drugi bankirji.

Sumi, da pri določanju liborja prihaja do nepravilnosti, so bili prisotni že ob izbruhu krize leta 2008, škandal pa je v polni meri izbruhnil leta 2012. Tedaj se je namreč razvedelo, da so banke več let tako manipulirale z medbančnimi merami, da jim je to v določenih okoliščinah koristilo.

Banke že plačale milijardne kazni

Banke, med njimi Barclays, nemška Deutsche Bank in francoska Societe Generale, je sicer zaradi manipuliranja z medbančnimi obrestnimi merami, ki služijo kot referenca za najrazličnejše storitve - od hipotekarnih posojil do kreditnih kartic -, doletelo že na milijarde dolarjev kazni.

Barclys je bila pred tem vpletena že v afero zaradi zavajanja komitentov, zdaj pa je pod drobnogledom tudi zaradi morebitnih nepravilnosti pri delovanju na valutnem trgu.

Lani je banka ustvarila 540 milijonov funtov (658,94 milijona evrov) čistega dobička, potem ko je v 2012 poročala o 624 milijonih funtov (761,45 milijona evrov) čiste izgube.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja