Oko – žrtev sodobne tehnologije?

Računalniški ekrani - pravi sovražniki naših oči.

Članek slika

Številni strokovnjaki menijo, da negativni ioni, ki jih oddajajo računalniški ekrani, na koži puščajo bledico, vsi pa se strinjajo, da so računalniški ekrani pravi sovražniki naših oči.

Oči so okno duše – okno v svet, posel in kariero

Težave z vidom se pojavljajo pri ljudeh, ki dalj časa gledajo v ekrane različnih vrst, tudi računalniške. Ti ljudje se pritožujejo nad utrujenimi, rdečimi in pekočimi očmi, nelagodjem med gledanjem, zamegljenim vidom, začasno nezmožnostjo osredotočiti pogled na oddaljene objekte in glavoboli. Človeško oko je sestavljeno tako, da je manj napeto med gledanjem v oddaljene objekte. Da lahko gledamo v objekte bliže očem, se aktivirajo majhne mišice, ki napenjajo očesno lečo. Neprestano gledanje v ekran lahko povzroči redkejše mežikanje, kar pomeni, da je oko podvrženo večjemu izsuševanju (zaradi preredkega obnavljanja vlažnega sloja na površini očesa, ki se dogaja med mežikom) in s tem večji možnosti za infekcijo. Zahtevnejše operacije z očmi, ki zahtevajo napenjanje majhnih mišic v očesu, lahko povzročajo tudi hude glavobole. Če samo pogledamo okoli sebe, vidimo, da nosi vsak tretji očala ali leče. So torej oči res okno duše ali pa smo le pozabili, da so tudi okno v svet?

Število pacientov s težavami zaradi dela na računalniku vse bolj narašča

»Število uporabnikov osebnih računalnikov danes hitro narašča, kljub temu da morajo sodobni monitorji izpolnjevati zelo zahtevne evropske norme, ki dejansko dopuščajo res minimalno sevanje, medtem ko LCD monitorji sploh ne sevajo. Z naraščanjem uporabnikov računalnika pa narašča tudi število pacientov, ki se oglašajo pri nas okulistih zaradi težav, povezanih z delom na računalniku,« pripoveduje specialist okulist Franc Šalamun. »Najpogosteje se pacienti pritožujejo nad naslednjimi simptomi: nelagodje, utrujene pekoče oči, srbenje, občutek suhih oči, rdeče oči, bolečina za očmi in glavoboli.«

Težave imajo tisti, ki prebijejo pred računalnikom 2 ali več ur dnevno

Številni strokovnjaki menijo, da negativni ioni, ki jih oddajajo računalniški ekrani, na koži puščajo bledico, mnogi pa se strinjajo, da so računalniški ekrani pravi sovražniki naših oči. Sodobno delo v pisarnah oči namreč pogosto preobremenjuje.

Računalniški ekran naj bo kvaliteten

»Odboj svetlobe od gladkih površin (svetlih sten, pohištva) ter od računalniškega ekrana lahko povzroča težave z očmi. Bleščanje  lahko omilimo z  zaščito na samem ekranu ali pa v obliki očal z antirefleksnim slojem, ki so lahko tudi z dioptrijo. Računalniški ekran naj bo kvaliteten, z visoko ločljivostjo, veliko gostoto točk in  dobro frekvenco osvežitve slike. Svetlost računalniškega ekrana na srednji stopnji in velika kontrastnost med ozadjem in tekstom na samem ekranu je najprijetnejša za oči. Velikost in barva črk naj bosta optimalni, s tem dosežemo udobnejše počutje pri branju,« priporoča Miriam Zagernik Mihelčič, dr. med., specialistka oftalmologije.

Ko je Bog ustvaril človeka in vid, najbrž ni računal na računalnike

V optiki Rugel menijo, da se težave z očmi ob uporabi računalnika pojavijo kot posledica redkega utripanja z vekami. »Ljudje normalno z vekami utripnemo približno 20-krat na minuto, medtem ko pa dalj časa gledamo v računalnik, pa utripnemo samo še 5-krat. Pokati začne solzni film na roženici, kar povzroča različne očesne težave.« V optiki Rugel svetujejo: »Vsi, ki se soočate s tem problemom, obiščite specialista oftalmologa!« Na podlagi pregleda vam lahko optiki izdelajo očala, ki jih individualno prilagodimo posameznikovim potrebam. »V očala za bližinsko delo vgrajujemo stekla, ki zmanjšujejo napetost v očeh in s tem pomagajo vzpostaviti ravnotežje. To pa omogoča boljši vid in komfortno nošenje očal ves dan,« zagotavlja optik Dejan Rugel.

Nasveti Mirjam Zagernik Mihelčič, dr. med., pri uporabi računalnika!

•    Ne pozabite mežikati in ne buljite v ekran.
•    Uporabljajte svetlo ozadje svojega monitorja, neprimerne barve še dodatno utrujajo oči.
•    Zameglite luči v prostoru in poskrbite, da ne svetijo direktno na monitor. Svetloba, ki se odbija od ekrana, oči še dodatno moti.
•    Uporabljajte "full colour" monitor.
•    Vzemite si 15 minut odmora vsake 2 uri.
•    Zameglite ostrino monitorja, da odpravite migetanje.
•    Pogosto očistite ekran, kajti prah povečuje refleksijo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Račun za nezdravo življenje pride čez leta

29.11.2012

J. Žaler

Stres je najpogostejši vzrok bolezni

17.10.2012

J. Žaler