Samovozeči avtomobili bodo spremenili podobo mest

Članek slika

Navadili smo se že, da računalniki upravljajo z letali, z našo komunikacijo in veliko drugimi vsakdanjimi napravami. Morali se bomo navaditi tudi na to, da bodo računalniki upravljali tudi z našimi avtomobili.

Ne glede na vse zadržke, računalniki ne morejo voziti pijani, ne divjajo in ne zaspijo za volanom. Tehnologija bo v prihodnje postala povsem običajna za ljudi, če ne celo nova norma.

Za večino je samovozeči avtomobil še vedno znanstvena fantastika. Medtem pa so že svoje modele napovedali Audi, Toyota, General Motors, Nissan, Mercedes-Benz, Tesla Motors in veliko drugih, V ZDA so že najmanj v treh zveznih državah podelili dovoljenja osebnim vozilom brez voznika. Tako se je pojavilo vprašanje:

Kakšen vpliv bodo imeli samovozeči avtomobili na podobo mestnih središč?

Odgovor je: Ogromen!

Manj parkirišč, več zelenih površin

Znanstveniki in avtomobilski proizvajalci poskušajo predvideti prihodnost - mnogi pričakujejo, da bodo samovozeči avtomobili postali del vsakdana. Tako so se tudi arhitekti in inženirji odločili preveriti, kaj se bo zgodilo, ko bodo avtomobili vozili namesto nas.

Predstavljajte si mesto, kjer vam ne bo treba voziti v krogih in čakati na prosto parkirno mesto. Vaš avto vas bo pustil tam, kjer boste želeli in se bo odpeljal nekam, kjer vas bo lahko počakal. Mestna parkirišča se bodo spremenila v parke. Semaforjev bo občutno manj ker bodo senzorji v avtih in v cestah lahko koordinirali promet.

Takšne napovedi lahko zasledimo s strani zagovornikov tehnologije.

V prihodnje naj bi bile ceste ožje ker ne bi več potrebovali toliko parkirnih prostorov. Zrak bi bil bolj čist ker bi ljudje manj vozili. Glede na raziskave, je v največjih mestnih središčih v ZDA 30 odstotkov vožnje namenjene iskanju parkirnega prostora. Na letni ravni to pomeni približno 1,5 milijarde kilometrov.

Raziskovalci iz Harvarda so ugotovili, da je v nekaterih mestih približno 1/3 vsega zazidljivega prostora namenjenega parkiriščem. Tako mnogi pričakujejo, da bo s sprostitvijo tega prostora ostalo več prostora za zelene površine in za nove objekte.

Raziskovalci iz Univerze v Teksasu pa so v svojem projektu predstavili simulacijo mesta brez semaforjev. Čeprav pri ogledu posnetka dobimo občutek, da v križiščih vlada kaos, pravijo, da bi njihov sistem izboljšal varnost, izkoristek goriva, zmanjšal izpuste in bil obenem bolj varen od trenutnega sistema.

Samovozeči avtomobili bodo spremenili navade ljudi

Toda za nekatere te napovedi niso dovolj. Poudarjajo, da se je pred časom tudi za navadne avtomobile govorilo, da bodo odpravili vse težave ker na cesti ne bo več konjev. Tehnologija se bo morala prilagoditi vsem dejavnikom, kar ne bo enostavno. Čeprav bo manj zastojev, bo do teh sigurno še vedno prihajalo.

Samovozeči avtomobili bodo imeli drugačen vpliv tudi na naša življenja. Avtomobili bi lahko postali podaljšek doma in bi ljudem omogočil, da živijo dlje od mesta službe. V avtomobilu bi lahko na poti v službo spali, pili kavo ali brali časopis.

Te napovedi so tudi v skladu s pričakovanji znanstvenikov pri podjetju Mercedes Benz. Ti so pred kratkim predstavili koncept novega avtomobila F 015. "Kdorkoli se osredotoča le na razvoj tehnologije, ne more predvideti resničnega učinka, ki ga bodo samovozeči avtomobili imeli na našo družbo," so povedali pri Mercedes-Benz. "Avtomobil ne bo več imel samo vloge transporta ampak bo postal mobilna bivalna enota," še dodajajo. V samo nekaj minutah na lanskem CES v Las Vegasu, je podjetju uspelo osupniti občinstvo.

"Tako naši oblikovalci in razvijalci vidijo prihodnost avtomobilske industrije,"

- so izjavili.

V Mercedes-Benz F 015 ne gre več za navaden avtomobil. Avtonomno delovanje pomeni, da je lahko več prostora namenjenega udobju. Rotiranje sedežev za 180 stopinj med vožnjo po avtocesti bo uporabniku dalo popolnoma novo izkušnjo. V trenutku ne bo več sedel v vozilu, ki ga pripelje od točke A do točke B, ampak bo sedel v popolnoma nobem prostoru nekje med točko A in točko B. Svetla notranjost, modre luči in lesena tla ustvarijo sproščujočo atmosfero, ki spominja bolj na dnevno sobo, kot pa na avtomobil. Ne samo, da bi bo postalo potovanje prijetnejše, lahko se boste prosto socializirali ali celo imeli sestanek na poti. Možnosti za uporabo prostora so skoraj neomejene.

Avtomobil z okolico komunicira tako vizualno, kot akustično. Veliki monitorji spredaj in zadaj ter laserski sistem projeciranja so odgovorni za vizualni del. Pod akustično komuniciranje pa lahko štejemo tako zvoke, kot specifična navodila, programirana v sistem avtomobila.

Pred nami velike spremembe

Ne glede na vse špekulacije in o tem kaj se bo dejansko zgodilo, je jasno da bomo v prihodnjem desetletju doživeli velike spremembe tudi v avtomobilski industriji.

Preberite tudi:

V ZDA podelili prvo licenco osebnemu vozilu brez voznika

V prihodnje bodo za volanom sedeli tudi tisti, ki ne vidijo

Ostale objave iz zgodbe

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja