Potopljena mesta

Članek slika

Velik del bogate zgodovine cloveštva leži skrit pod vodo, na dnu jezer, morj in oceanov. Nekatera so se tam znašla po naravnih katastrofah kot so potresi, cunamiji itd. pred vec tisoc leti. Veliko teh mest pa odkrivamo šele zdaj. Nekatera odkritja so med drugim povzrocila to, da so zaceli znanstveniki dvomiti v zgodovino cloveštva kot jo poznamo.

Antirhodus, Alexandrija

Kleopatra je bila ena najbolj vplivnih oseb v zgodovini cloveštva. Prekinila je tradicijo in je bila obravnavana kot boginja za svoje ljudstvo. Ob obalah Aleksandrije v Egiptu, se nahajajo ruševine, ki naj bi bile Kleopatrina palaca. Palaca naj bi se potopila pred približno 1.600 leti po seriji katastrofalnih potresov.

Port Royal, Jamajka

Port Royal je bilo mesto, ki se je nahajalo na jugovzhodu Jamajke. Ustanovljeno je bilo leta 1518 in je hitro postalo eno pomembnejših mest na karibskem otocju. Leta 1692 je mesto prizadel hud potres kar je povzrocilo velike poplave, ki so potopile severni del mesta.



Mahabalipuram, Indija

Po unicujocem cunamiju, ki je prizadel Indijo, so valovi odkrili še neraziskano mesto, ki je bilo do takrat skrito pod peskom.  Arheologi so odkrili tempelj in vec spomenikov. Med drugim je bil odkrit kip leva, ki nakazuje na to, da bi lahko šlo za velik kompleks. Mesto naj bi bilo zgrajeno v 7. stoletju našega štetja, ko je vladala dinastija Pallava. Pod vodo naj bi se nahajalo še vsaj šest podobnih templjev.



Yonaguni-Jima, Japonska

Ruševine so bile odkrite po nakljucju med potapljanjem enega od potapljacev, ki je odplaval nekoliko dlje kot je nameraval od Okinawe proti Tajvanskim vodam. Ruševine merijo 100x50x25 metrov in so sestavljene iz velikih kamnitih blokov. Starost ruševin naj bi bila vsaj 8.000 let kar je pustilo znanstvenike v ugibanju o tem kako je bila struktura zgrajena in ali je naravna formacija.



Pavlopetri, Grčija

Podvodno mesto se šteje za trenutno najstarejše podvodno mesto na svetu. Obstajajo sicer še starejša področja, ki so pod vodo, toda ta je edino, ki se lahko šteje za celo mesto. Pod vodo se nahajajo ruševine stavb, ulic, zaklonišč in celo pokopališče. Mesto je datirano na okoli 2.800 let pred našim štetjem.



Dwarka, Indija

Ob obalah Indije so bile najdene ruševine naselbine, ki so datirane na okoli 7.500 let pred našim štetjem. Najdeni so bili človeški ostanki in tudi ruševine domov.


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja