Moč maščobnih kislin omega 3

Članek slika

Študija iz centra Freda Hutchinsona za raziskovanje raka, opravljena z Eskimi z Aljaske, ki na dan zaužijejo 20-krat več maščobnih kislin omega 3 kot ljudje drugje po svetu, predpostavlja, da vnos teh hranil preprečuje diabetes tipa 2 in srčno-žilne bolezni.

Čeprav je razširjenost debelosti med Eskimi podobna odstotnemu deležu razširjenosti čezmerne teže v povprečni ameriški populaciji, je zdravstveno stanje Eskimov precej boljše. Čezmerna teža namreč ni povečala tveganja za sodobne bolezni med ljudmi, ki so imeli v krvi visoke vrednosti maščobnih kislin EPA in DHA. Zanimivo, ljudje s čezmerno telesno težo in visokimi krvnimi vrednostimi EPA in DHA so imeli vrednosti trigleceridov in koncentracije C-reaktivnega proteina (CRP) enake kot tisti z zdravo telesno težo. Uživanje hrane, bogate z maščobnimi kislinami omega 3, je prebivalcem Aljaske omogočilo zaščito pred škodljivimi zdravstvenimi posledicami čezmerne telesne teže.

Maščobne kisline omega 3 so bile v zadnjih letih obravnavane v izjemo veliko študijah in so eden izmed najbolj cenjenih prehranskih dopolnil. Povezujejo jih namreč s številnimi ugodnimi učinki na zdravje:

preprečevanje sodobnih bolezni, povezanih s čezmerno telesno težo: srčno-žilne bolezni, diabetes, metabolni sindrom itd.,

zdravljenje depresije,

z vplivom na uravnavanje krvnega sladkorja in ravni inzulina spodbujajo občutek sitosti in pomagajo pri hujšanju,

manjše tveganje za razvoj nekaterih vrst raka (na dojkah, prostati, debelem črevesju idr.),

pomagajo krepiti imunski sistem,

lepši videz kože in las,delovanje možganov, spomin ipd.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Pozitivne lastnosti savne

24.10.2012

M.

Izbira športne obutve za tek

03.10.2012

M.

Krompir - prepovedano živilo?

12.04.2016

M.