Dieta z malo ogljikovimi hidrati lahko pomaga upočasniti razmnoževanje raka

Članek slika

Človeške rakaste celice za rast potrebujejo glukozo, zato je mogoče, da uživanje manj ogljikovih hidratov lahko upočasni rast tumorjev tudi pri bolnikih z rakom.

Glukoza je energija za rakave celice. Po izsledkih raziskave Centra za raziskave raka v kanadski Britanski Kolumbiji, opravljeni na miših, obolelih za rakom, so tumorji rastli počasneje, če so živali hranili z beljakovinsko bogato hrano, v kateri je bilo malo ogljikovih hidratov, kot če so živalim namenili mešano hrano, ki je razširjena v razvitem svetu.

Poizkus na miših

Miši, ki so jih hranili z manj ogljikovimi hidrati, so imele nižjo raven sladkorja v krvi, inzulina in laktata. Raziskovalci so v študiji uporabili miši, ki so genetsko nagnjene k razvoju tumorjev. Pri živalih, ki so zaužile malo ogljikovih hidratov že od rojstva, tudi po enem letu niso našli tumorjev, medtem ko so se pri miših, ki so jih hranili po zgledu zahodnih kultur, v enakem obdobju tumorji razvili pri vsaki drugi. Pri miših z osiromašeno ogljikohidratno hrano je celo polovica miši živela dlje od pričakovanj (običajno živijo dve leti).

Tudi človeške rakaste celice za rast potrebujejo glukozo

Izsledke raziskave težko prenesemo na ljudi, pomembno pa je, da tudi človeške rakaste celice za rast potrebujejo glukozo, zato je mogoče, da uživanje manj ogljikovih hidratov lahko upočasni rast tumorjev tudi pri bolnikih z rakom.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Pozitivne lastnosti savne

24.10.2012

M.

Izbira športne obutve za tek

03.10.2012

M.

Krompir - prepovedano živilo?

12.04.2016

M.