V prihodnje bodo za volanom sedeli tudi tisti, ki ne vidijo

Članek slika

Google razvija avtomobil, ki bo v prihodnosti lahko sam vozil, tako da vozne sposobnosti posameznika ne bodo več pomembne.

"To je ena mojih najboljših voženj," je povedal Steve Mahan, ki je 95-odstotno slep. Sedel je za volanom Toyote Prius v majhnem mestecu Morgan Hill v ZDA in se odpravil po svojih rutinskih opravilih - v čistilnico po obleke in v Taco Bell. Mahan je avtomobil 'peljal' po posebej sprogramirani poti s strani strokovanjakov podjetja Google.

Google je tovrstne avtomobile napovedal leta 2010. Sistem se zanaša na laserje, radarske senzorje in video kamere za navigiranje po cesti pred seboj. Decembra jim je uspelo sistem tudi patentno zaščititi.

Pred slabim tednom je podjetje na svoji strani Google+ zapisalo, da je sistem po več sto tisoč prevoženih kilometrih končno pripravljen na to, da za volan posadijo nekoga, ki sicer ne more voziti. "Varno nam je uspelo prevoziti že več kot 300 tisoč kilometrov. Medtem smo pridobili odlične izkušnje in veliko podpore," so zapisali. "Pred nami je še veliko ovir, kot naprimer pidobitev vozniškega dovoljenja in različne regulacije, ki bodo tovrstnim avtomobilom omogočile vožnjo po navadnih cestah. Toda tehnologija je osupljiva," so dodali.

V spodnjem video posnetku si lahko ogledate vožnjo Steve Mahan-a.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja