Krompir - prepovedano živilo?

Članek slika

Ste ljubitelj krompirja, vendar se mu zaradi visokega glikemičnega indeksa in strahu pred dodatnimi kilogrami izogibate?

V reviji Prevention je dr. D. Milton Stokes, avtor uspešnice »Nature's Fat-Burning Breakthrough«, objavil revolucionaren članek, ki bo spremenil vaš pogled na marsikatero doslej »prepovedano« živilo. V veliko živilih, bogatih z ogljikovimi hidrati, kot so krompir, žitarice in stročnice, se namreč nahaja o­d­porni škrob, vrsta dietne vlaknine, ki pa pride do izraza šele, ko se omenjena živila ohladijo. Kot nakazuje že njegovo ime, je »odporen« na prebavo v telesu in se ne absorbira. Čeprav ima to lastnost večina ­dietnih vlaknin, odporni škrob vseeno malenkost izstopa. Študije namreč kažejo, da lahko poveča sposobnost telesa za izgorevanje telesne maščobe, zmanjšuje občutek lakote, uravnava raven krvnega sladkorja, krepi imunski sistem, lahko pa tudi zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih obolenj.

Ena izmed študij je pokazala, da lahko zamenjava 5,4% dnevno zaužitih ogljikovih hidratov z enako količino odpornega škroba prispeva h kar 20- do 30-odstotnemu povečanju izgorevanja telesne maščobe po obroku. Študije na živalih pa so pokazale, da lahko odporni škrob sproži sproščanje hormonov, odgovornih za občutek sitosti, česar pa pri ostalih vrstah dietnih vlaknin ni bilo zaznati.

Študije so prav tako pokazale, da lahko odporni škrob preprečuje nastajanje oblog v črevesju, kar pripomore k manjši dovzetnosti za poškodbe, ki vodijo do bolezni, kot je rak na črevesju. Poleg tega lahko tudi znižuje pH črevesja, kar omogoča boljšo absorpcijo kalcija. Tako kot ostale vlaknine tudi odporni škrob uravnava raven krvnega sladkorja, kar kratkoročno pomeni več energije, dolgoročno pa ščitenje srčno-žilnega sistema, saj kronično povišana raven krvnega sladkorja in inzulina vodita do poapnenja žil in krvnih strdkov.

Krompirju se torej nikar ne odpovejte. Pri tem pa ne pozabite, da ga morate po kuhanju ali peki najprej ohladiti, saj se bo le v tem primeru povišala raven odpornega škroba  Ostala živila, ki jih dr. D. Milton Stokes še priporoča, so čičerika, srednje zrele banane, sladki krompir, rjavi riž in koruza.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Pozitivne lastnosti savne

24.10.2012

M.

Izbira športne obutve za tek

03.10.2012

M.

Dieta z malo ogljikovimi hidrati lahko pomaga upočasniti razmnoževanje raka

20.12.2012

M.