Izbira športne obutve za tek

Članek slika

Odločili ste se narediti nekaj dobrega zase - odločili ste se, da boste začeli teči. Naenkrat se pojavi potreba po primerni obutvi. Kakšno izbrati? Na kaj morate biti pozorni? In kaj so glavne razlike med proizvajalci?

Kakšen tip tekača sem?

Najpomembnejša stvar, na katero moramo biti pozorni je odziv našega stopala ob stiku s podlago. V osnovi ločimo tri tipe tekačev pronatorje, supinatorje in tekače z normalnim nožnim lokom.

Med katero vrsto spadate, je najboljše ugotoviti z obiskom športne trgovine, kjer vam v nekaj minutah s pomočjo računalniške analize podajo rezultate. Analize se lahko lotite tudi sami doma tako, da z mokrim stopalom, namočenim v raztopino akvarelne barve, naredite odtis na belem listu papirja. Če je odtis med prsti in peto prekinjen, ste supinator. Če je viden celotni odtis podplata, ste pronator. Pravilna oblika odtisa, kadar je del med prsti in peto povezan, a nekoliko ožji kot v primeru pronacije, pa govori o normalnem loku. Hitrega testa se lahko lotite tudi tako, da pogledate vaše stare športne copate. Če je obrabljen zunanji del, gre za supinacijo, če je obrabljen notranji del, za pronacijo.

Na kaj še moram biti pozoren?

Sedaj smo v osnovi določili kakšen tip stopala imamo. Razen tega podatka so obvezni še količina treninga, ki jo običajno podamo v tedenski razdalji v kilometrih, teža tekača (za težje tekače se priporočajo modeli, ki imajo več blaženja in vstavke za stabilizacijo) in pa spol. Čeprav se sliši smešno, so razlike med spoloma očitne. Ženske imajo širše boke, ožji petni del in nenazadnje manjšo težo od večine predstavnikov moškega spola, zato morajo biti športni copati prilagojeni posebej njihovim potrebam.

Glavne razlike med proizvajalci

Tudi med samimi proizvajalci športnih copat se pojavljajo razlike. Asics in Adidas imata ožje modele z nizkim nartom, Mizuno pa ravno obratno, širši sprednji del in visok nart. Nike ima predvsem močno blažene copate, medtem ko se je Salomon specializiral za tako imenovane trail superge. Vsem je skupen dovolj širok asortima, v katerem vsak najde primerne športne copate zase. V ponudbi so tako minimalno blaženi športni copati ali »racerke«, superge, ki nudijo dovolj stabilizacije in opore, so namenjene srednje težkim tekačem, in močno blažene superge, ki jih priporočajo predvsem težjim tekačem.

Kaj pomenijo različne oznake na športnih copatih?

DynaMotion Fit, SensorPoint, Gel®, SpeVa in podobne. Vse to so oznake, ki govorijo o tehnologiji, nameščeni v športnih copatih. Vsak proizvajalec ima svojo. Večina jih je tam z namenom, da celotno stvar le napihnejo. Izpostavil bi le Gore-Tex® tehnologijo. Gre za membrano, ki ne prepušča vlage. Pametno jo je izbrati, kadar tečemo po mokri travi, vlažnem okolju ali pozimi, saj ne prepušča vlage ne v eno, ne v drugo smer. Nikar pa ne pričakujte čudežev, saj vam voda hitro steče v copat v predelu gležnjev, kjer tudi ostane ujeta.

Zaključek

Pri izbiri primerne športne obutve za tek vedno svetujem, da si vzemite čas. Bodite kritični, saj je to naložba v vas same in v vaše zdravje. Če boste izbrali pravilno obutev, boste telesu omogočili normalno in zdravo delovanje med treningom. Preden se odločite za nakup, obujte oba para in z njimi odtecite nekajkrat gor in dol po trgovini. Zavedajte se, da postane copat uležan šele po nekaj deset odtečenih kilometrov. Po menjavi drugega ali tretjega para športnih copat boste že bolje vedeli, kaj vam ustreza. Smiselno je tudi spremljati razna testiranja športnih copat, saj podajo neko osnovno sliko, ki nam olajša izbiro. Kot zanimivost naj še omenim, da sem se lansko leto posvetoval s predstavnikom Asicsove nemške izpostave o izbiri primernih športnih copat za maraton. Svetoval mi je, naj namesto tekmovalnih minimalno blaženih športnih copat, izberem nekoliko bolj blažene, stabilne športne copate. Pri prvih gre namreč za dosti večjo izgubo energije pri pristanku noge ob podlago, obenem pa so vaši sklepi, vezivno tkivo in mišice dosti bolj obremenjeni, kar lahko privede do poškodb. Tekmovalni športni copati so namenjeni hitrim tekmam, do 10, mogoče 21 kilometrov, predvsem pa zelo lahkim tekačem.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Pozitivne lastnosti savne

24.10.2012

M.

20 razlogov za vadbo v fitnesu

07.11.2014

M.

Krompir - prepovedano živilo?

12.04.2016

M.