Tudi princ William kriv za upočasnitev britanskega gospodarstva

Članek slika

Čeprav je britansko gospodarstvo v drugem četrtletju doseglo le 0,2-odstotno rast, si je konservativni finančni minister George Osbourne oddahnil, saj so napovedovali celo krčenje gospodarstva.

Če je bruto domači proizvod (BDP) kazalnik gospodarskega zdravja države, potem je Britanija zelo šibkega zdravja. Britanski BDP se je v drugem četrtletju namreč znižal za 0,3 odstotne točke v primerjavi s prvim četrtletjem letošnjega leta, ko je BDP dosegel polodstotno rast.

Veliko krivih za šibko rast

Posredno je za znižanje kriv princ William, ker je vlada dan njegove aprilske poroke razglasila za dela prost dan. Poleg tega dne so na znižanje vplivali tudi posledice potresa in cunamija na Japonskem, prvi val prodaje vstopnic za olimpijske igre in celo toplo aprilsko vreme. Finančni minister Osbourne pravi, da je novica o rasti dobra (čeprav je za letos napovedoval 2,6-odstotno rast) in celo, da je "Britanija varni paradiž sredi viharja mednarodne nestabilnosti", laburistična opozicija pa mu očita, da "duši gospodarstvo" in da je neznatna rast slaba novica za delovna mesta, življenjsko raven, poslovne naložbe in zniževanje proračuna. Kljub "normalnemu" političnemu pričkanju je dejstvo, da že devet mesecev ni mogoče resno govoriti o gospodarski rasti. Najboljša novica je ta, da so se storitvene dejavnosti v drugem četrtletju povečale za 0,5 odstotka, saj tvorijo več kot 75 odstotkov BDP. Drugače pa Britanci z izjemo Londona še vedno vse bolj zategujejo pasove in imajo občutek, da se recesija nadaljuje, čeprav je "tehnično" končana. Tudi v Londonu sto tisoči pazijo na vsak funt, kar najbolje potrjuje skokovito naraščanje prodaje najcenejših živil z nalepko samopostrežnih verig. V trgovinah verige Sainsbury na primer so nakupovalne košare vse bolj "sainsburyijsko" oranžno-bele. Medtem ko Otočani stokajo tudi na črpalkah, pa je naftna družba BP v drugem četrtletju poslovala s 3,5 milijarde dobička.

Krivi desničarski norci v ZDA?

Liberalnodemokratski minister za poslovne zadeve Vince Cable za mikrogospodarsko rast, ki jo najbolj zavira inflacija in z njo povezano šibko domače povpraševanje, krivi tudi ameriške republikanske politike. Po njegovem sabotirajo gospodarsko okrevanje s kljubovanjem višjim davkom, ki bi ZDA pomagali zmanjšati proračunski primanjkljaj. "Desničarski norci grozijo z novo krizo finančnega sistema," je bil zelo konkreten Cable, ki je napadel tudi domače banke, ker so si letos razdelile za 14 milijard funtov nagrad, kar je več kot kadar koli prej. Pravi tudi, da jih je nujno razbiti na manjše banke.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja