Toyota z novo tehnologijo za preprečevanje trkov

Članek slika

Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota je razvil novo tehnologijo za preprečevanje trkov. Ta varnostna rešitev v primerih, ko obstaja velika nevarnost trka, omogoča, da krmilni sistem avtomobila pred morebitnim trčenjem volan obrne stran.

V novem sistemu je Toyota uporabila kamere in "super" občutljiv radar, imenovan "milimetrski val", ki so vgrajene v sprednji del vozila - sistem omogoča zaznavanje morebitnih trčenj, kot je na primer, ko pešec prečka cestišče, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sistem s pomočjo kamer in radarja nadzirati tudi krmilni sistem

Avtomobili, ki lahko zmanjšajo hitrost ali se avtomatsko zaustavijo pred morebitno oviro, niso novost, vendar zmore Toyotin sistem s pomočjo kamer in radarja nadzirati tudi krmilni sistem.

Sistem po pojasnilih enega izmed uslužbencev v oddelku varnostnih tehnologij Moritake Jošide sam izračuna, koliko zavor in krmiljenja je treba uporabiti v izogib morebitnemu trčenju. "Iz nesreč se moramo učiti in vedno znova izboljševati varnostne rešitve," je poudaril Jošida.

Toyota stremi k ničelni stopnji usodnih prometnih nesreč

V Toyoti sicer niso želeli razkriti, kdaj bo omenjena varnostno-tehnološka rešitev na voljo v komercialne namene, vendar pa so namignili, da se to utegne zgoditi kmalu. Toyota stremi k ničelni stopnji usodnih prometnih nesreč z njihovimi vozili in se želi izogniti tudi poškodbam v teh nesrečah, a v družbi niso želeli povedati, kdaj bodo dosegli ta cilj.

Zaradi boljših varnostnih standardov se je število usodnih prometnih nesreč na Japonskem zmanjšalo, kljub temu pa število umrlih pešcev v prometnih nesrečah ni upadlo. Zaščita peščev je za Toyoto vedno bolj pomemben cilj.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja