Drugo mnenje: Prednosti in slabosti dela finančnega svetovalca

Članek slika

Kako bi ocenili kariero finančnega svetovalca? Bi priporočali to poslovno pot mladim?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Kariera finančnega svetovalca je tako kot druge kariere, lahko zelo uspešna, ima pa tudi svoje izzive, na katere morate biti pripravljeni. Delo finančnega svetovalca ponuja širok spekter priložnosti, ki jih drugje ne morete dobiti.

Prednosti

Prednosti ne najdemo le pri potencialnem zaslužku. Sektor, če se opremo na statistiko v ZDA, katero bom uporabil zaradi dostopnosti podatkov, naj bi v naslednjih 5 letih rasel s povprečno letno stopnjo 15 odstotkov, kar je približno enkrat hitreje od povprečja trga.

Veliko prednost najdemo tudi pri dajanju koristnih nasvetov. Dober finančni svetovalec ni samo tisti, ki vam ustvari pozitiven donos, ampak predvsem tisti, ki poskrbi, da ste primerno zaščiteni, dovolj varčujete, vam optimizira stroške, razprši naložbe in poskrbi, da mirno spite. Največja vloga finančnega svetovalca pa je v izobraževanju svojih strank, saj lahko na koncu tudi brez njegove pomoči najdejo pravo rešitev. Zato je na mestu rek, da bi uspeh finančnih svetovalcev lahko merili z uspešnostjo njegovih strank.

Še ena prednost je neomejen potencial zaslužka. Ljudje iz te stroke so lahko plačani po urni postavki, z letnimi svetovalnimi pogodbami, preko vstopnih in upravljavskih stroškov ali pa s kombinacijo vsega. Čeprav se plačilo od svetovalca do svetovalca razlikuje, je višina zaslužka odvisna le od njegovih uspehov na trgu. Vse to seveda pride tudi z veliko mero kreativnosti, ki jo lahko uporabljajo svetovalci pri svojem delu. In nenazadnje, oseba v tem poslu potrebuje ogromno samodiscipline.

Slabosti

Kot vsaka kariera, tudi ta pride s svojimi problemi. Vedeti moramo, da govorimo o eni izmed najbolj stresnih industrij. Gre za ciklični sektor, ki je istočasno prepleten z uspehi (obvezni za dolgotrajno kariero) tako na domačem, kot tudi na tujih trgih. Finančni svetovalci morajo med drugim biti tudi dobri psihologi, saj se spoznajo s celotno življenjsko zgodbo svojih strank in so prvi, ki slišijo tudi negativne zgodbe, tako iz življenja strank, kot tudi negativne zgodbe zaradi morebitnih negativnih gibanj na trgu.

A kljub vsem slabostim, bi kot poglavitno izpostavil začetek kariere na tem področju. Večina svetovalnih podjetij ima svoje norme, ki jih morajo svetovalci izpolnjevati; in dokler si svetovalci ne ustvarijo dovolj kvalitetne baze strank in širiti le-to s priporočili obstoječih strank, so zaslužki zelo omejeni. Večina tistih, ki se ne ukvarja več s finančnim svetovanjem, sektor opisuje kot zelo stresen, nedonosen in časovno izjemno zahteven. Za začetnike v tem sektorju je prvih nekaj let po navadi izredno težkih in zato v tem poslu ostanejo le redki posamezniki. Tisti, ki ostanejo, pa ta poklic v veliki večini opravljajo do konca življenja. Torej, ne gre le za poklic, ampak za način življenja.

Zaključek

Delo osebnega finančnega svetovalca je torej lahko sila zanimivo in prinese veliko prednosti. Vendar so začetki v tem sektorju po navadi povezani z veliko neuspehi, z veliko mero stresa in pogosto tudi podpovprečnimi zaslužki. No, do trenutka, ko se oseba ne izkaže na trgu. A kljub temu si velja zapomniti, da se posamezniki, ki vztrajajo na tej poti, takemu načinu dela in znanju, ki ga pridobijo in delijo s svojimi strankami, na dolgi rok ne bi nikoli odpovedali.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja