Recept za dobro življenje …

Članek slika

… poskrbite za svoje telesno in finančno zdravje.

Večina Slovencev zaključi šolanje s skoraj nič znanja o prehrani ali osebnih financah, kljub temu da gre za dve najpomembnejši zadevi, ki vplivata na naše življenje. Zdrav način življenja je neprecenljiv in če nimate zdravja, kaj hitro vse ostalo postane nepomembno. Isto lahko rečemo za finančno zdravje. Kdor pravi, da denar ni pomemben, ga ima najverjetneje dovolj.

Tako kot za vaše zdravje, so tudi posledice napačnega upravljanja z vašimi financami uničujoče. In tako kot drži rek, zdrav duh v zdravem telesu, je za vaše dobro počutje pomembno tudi dobro finančno stanje.

Ker se na Vzajemcih zavedamo pomembnosti načrtovanja finančne prihodnosti z namenom boljšega življenja, vam v pomladni kampanji podarjamo storitev Aktivne finance.

In kako lahko to dvoje združimo in se na primerih prehranske industrije naučimo nekaj o osebnih financah? Pa poglejmo.

Branje deklaracij

Kot zdravo misleč potrošnik, ne bi nikoli kupili nekaj v trgovini, brez da bi prebrali deklaracijo. Isto pozornost je potrebno nameniti drobnemu tisku in pogojem pri sklenitvi finančnega produkta. Določeni finančni produkti, vključno z vzajemnimi skladi, delnicami in različnimi zavarovalnimi policami, nosijo skrite stroške, katere finančni svetovalci ali zavarovalni agenti redko razkrivajo. A točno to je tisto, kar lahko dolgoročno zelo vpliva na končni rezultat vaše naložbe. Zato bodite pozorni; postavljajte vprašanja, skrbno preglejte in preberite, preden podpišete karkoli. Še najpomembneje pa je, da izberete finančnega svetovalca, ki mu lahko zaupate. Le tako boste vedno vedeli, kaj kupujete.

Določite svoje cilje in si pripravite načrt

Za zdravje že vemo, da je potrebna vadba, zdrav način prehranjevanja, ter zadostno število ur spanja. Vse to je lahko preventiva za preprečevanje bolezni ali ukrep proti prekomerni telesni teži. In nikoli se ne spustimo v zdrav način življenja, ne da bi vnaprej vedeli, kako bomo to dosegli. Isto je pri financah. Brez točno določenega cilja varčevanja, ter načrta, kako bomo to dosegli, nikoli ne bomo dosegli finančne neodvisnosti. Naj gre za dolg, naj gre za nakup nove hiše, pomoč otroku ali pa dodatno pokojnino – kaj hitro se nam lahko vse postavi na glavo in na koncu ostanemo brez vsega. In čas ne čaka; le ta pa je ključna komponenta pri doseganju finančne neodvisnosti.

Posvetujte se s strokovnjakom

Ne glede na to, ali se spopadate s prekomerno težo, želite delati na kondiciji ali pa le živeti bolj zdravo, lahko vzdrževanje motivacije in discipline pri treningih in novemu načinu prehranjevanja postane izziv brez strokovne podpore. Podobno lahko pri varčevanju in sledenju finančnega cilja, ki bi doseglo željene rezultate, hitro kaj zamaje naše temelje in poseže v našo varčevalno rutino ali še huje, se na trgu zgodi korekcija, ki vaš prvotni finančni portfelj postavi na glavo. Zato je v današnjem svetu, kjer korekcije niso več izjema in je življenje postalo prehitro, nujno imeti dobrega finančnega svetovalca. Poleg tega, da vam naredi finančni načrt, vam v kriznih časih svetuje, kako prilagoditi portfelj, ter vas tako zavaruje pred negativnim donosom, hkrati pa vam prilagodi mesečno varčevanje, v primeru, da se vam vaša mesečna shema zaradi različnih situacij spremeni. Tako še vedno sledite načrtu, ter ste zavarovani pred tem, da cilja ne bi dosegli.

Spremljajte svoj napredek.

Ko začnete izgubljati kilograme in se bolje počutite, dobite motivacijo, da z zastavljenim načinom treninga in prehranjevanja nadaljujete in vam je lažje. In isto je v financah. Ko spremljate svoj napredek in ugotovite, da ste privarčevali že nekaj sredstev, ob tem pa vidite, da portfelju raste vrednost, ste zadovoljni in dobite motivacijo, da je to, kar počnete dobro za vašo prihodnost. Nenazadnje, pa ob rednem spremljanju portfelja in varčevanja, kaj hitro lahko ugotovite, če vaš finančni potrfelj ni v ravnotežju in v kolikor kakšna naložba odstopa in ne dosega željenih rezultatov, lahko to dovolj hitro spremenite in se zaščitite.

Kot vidite, sta zdravje in finance dve področji, ki sta zelo pomembni za naše dobro blagostanje. Ker se na Vzajemcih tega še kako dobro zavedamo, smo v pomladnem času za vas pripravili nagradno igro, v kateri lahko prejmete brezplačno storitev Aktivne finance. Znotraj te storitve, vam naši strokovnjaki pripravijo pregled finančnih ciljev ter vam izdelajo finančni načrt za doseg vaših ciljev. Hkrati pa se potegujete za super nagrade, med drugim lahko zadanete tudi presne beljakovine Sunwarrior, ki jih podarja trgovina Superhrana.

Na nas je, da poskrbimo za vaše finančno zdravje, strokovnjaki z MojeZdravje.net pa poskrbijo za vaše telesno zdravje. Eno z drugim tvori univerzalno kombinacijo, ki nam zagotovi, da se v svojem telesu počutimo odlično, finančne skrbi pa postanejo preteklost.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

VZAJEMCI SKUPINA Kolektivna odsotnost 7.10.2022

04.10.2022

K. Kalaš