Sredstev ne morete vzeti na drugi svet ... Lahko pa zagrenite življenje drugim

Članek slika

Denarja ne boste vzeli v posmrtni svet, pravijo mnogi. Pa kljub temu najdemo v zgodovini veliko primerov, ko so faraoni, pirati in razni voditelji posameznih držav pred smrtjo poskrbeli, da tudi nihče drug ni dobil njihovega bogastva. Na seznam »paranoičnih« ljudi lahko sedaj dodamo tudi CEO podjetja, ki se ukvarjajo s kriptovalutami.

V lanskem letu je kanadska kriptomenjalnica QuadrigaCX v sporočilu za javnost obvestila, da je CEO podjetja Gerald Cotten umrl, med tem ko je v Indiji pomagal delati v sirotišnici. Več informacij zaradi zaščite zasebnosti ni bilo razkrito. Kot se je izkazalo pred kratkim, pa smrt ni pustila le globoke luknje v srcih njegovih bližnjih ampak tudi 190 milijonsko luknjo v denarnicah strank kriptomenjalnice. Podjetje je sedaj priznalo, da nima dostopa do večine sredstev strank, ker preprosto nima gesla.

Kriptosvet sloni na "decentralizaciji" in "visoki stopnji varnosti", katere ne moremo imeti v fizičnem svetu. Čeprav o decentralizaciji v tem primeru težko govorimo, je bilo za varnost odlično poskrbljeno. Cotten je namreč večino sredstev vlagateljev držal na t.i. "mrzli denarnici", ki ni bila vezana na splet in je nad njo imel nadzor le on. Varnost bi tu lahko primerjali z sefi pomembnejših centralnih bank, le da bi pri smrti guvernerja do sefa lahko dostopal še kdo drug.

Ob smrti Cottena smo prišli do dejstva, da je edini medij, za katerega je smatral, da je dovolj varno za shranjevanje gesla, šel z njim - njegovi možgani. Do zdaj so bili vsi poskusi dostopa do "denarnice" neuspešni. Zato se je na spletu (morda tudi upravičeno) pojavilo že precej teorij zarote. Gre za podjetje iz industrije, v kateri smo bili priča že številnim prevaram, z nekaj sto milijonov dolarjev sredstev strank in v državi, kjer je korupcija problem, s katerim se neuspešno borijo že več desetletij. Edini dokaz za smrt CEO-ja pa je certifikat, ki to potrjuje (več podatkov zaradi zakonskih omejitev pa se ne sme razkriti). Če temu dodamo še podatek, da je bilo podjetje že tako v težavah (Canadian Imperial Bank Of Commerce je zaradi ločene preiskave zamrznila več deset milijonov dolarjev sredstev podjetja), je scenarij v katerem je CEO umrl, edini razlog za optimizem, saj vsaj v teoriji obstaja možnost, da bodo vlagatelji enkrat uspeli priti do svojih sredstev.

Biti bogat je lepo. Vendar dobro razmislite, kam in na kakšen način investirate bogastvo. Konec koncev, lahko z njim poskrbite tudi za bodoče generacije. Če pa uživate v misli, da boste denar zapravljali v posmrtnem življenju … pozdravite Napoleona še v mojem imenu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja