Vse, kar morate vedeti o hedge skladih

Članek slika

Hedge skladi predstavljajo naložbeni tip, ki je v zadnji finančni krizi pridobil veliko negativne publicitete. Predvsem seveda zaradi tega ker so številni ustvarjali dobičke na račun izgub, ki so jih utrpeli drugi. 

Ne glede na prepričanje številnih ljudi, hedge skladi niso nikakršno orožje ali nekaj, kar lahko razumejo le najbolj izkušeni vlagatelji in jih že danes najdemo v portfeljih številnih vlagateljev. Kot je pred časom zapisal David Vegelj: "Beseda »hedge« v angleškem jeziku pomeni zavarovanje, vendar ti skladi vlagateljev ne zavarujejo pred tveganji. Skladi hedge so skladi, ki uporabljajo finančni instrument, ki deluje kot zavarovanje v primeru padca oziroma rasti borznega trga. Ime je precej zavajajoče, saj se pri skladih hedge ena vrsta tveganj zamenja za drugo v upanju, da se ne bosta obe zgodili v istem trenutku."

Da bi bolje razumeli delovanje teh skladov, vam v branje priporočamo nekaj zanimiv knjig, ki so na voljo tudi na Amazon.

1. "More Money Than God: Hedge Funds and the Making of a New Elite" - Avtor: Sebastian Mallaby.

Knjiga ponudi podrobno zgodovino industrije hedge skladov vse od njenega začetka v 60. letih prejšnjega stoletja do dogodkov znotraj industrije med zadnjo finančno krizo. Avtor poda argument, zakaj meni, da so hedge skladi v končnem izkupičku koristni za gospodarstvo zaradi svojih hitrih odzivov na dogajanje na trgih ter skozi izravnavo anomalij, do katerih pogosto prihaja na trgih. Mallaby je knjigo napisal s pomočjo več sto ur intervjujev z upravljavci hedge skladov in tako ponudi unikaten pogled na strategije, psihologijo in mišljenje ljudi, ki upravljajo več milijard dolarjev sredstev vlagateljev. 

2. "The Hedge Fund Book: A Training Manual for Professionals and Capital-Raising Executives" - Avtor: Richard Wilson

Usmerjena napram posameznikom, ki želijo razvijati svojo kariero v industriji hedge skladov, knjiga uporablja realne primer pri vodenju bralcev skozi analizo različnih hedge skladov. Dotakne se vseh faz in življenjskih ciklov skladov, s čimer poda veliko koristnih informacij tako za profesionalne vlagatelje kot tudi upravljavce premoženja. Avtor poda unikaten pogled v vsakdan hedge skladov in aktivnosti upravljavcev tako pri upravljanju, kot tudi pri trženju skladov. Knjiga je od izdaje dalje postala obvezno branje vseh profesionalnih upravljavcev hedge skladov. 

3. "Hedge Hogging" - Avtor: Barton Biggs

V tej knjigi lahko s pomočjo avtorja dobite vrhunski vpogled v življenja in razmišljanja upravljavcev hedge skladov. Gre za avtobiografijo, v kateri avtor opisuje ustanovitev in upravljanje večmilijardnega Traxis Partners hedge sklada, katerega se je lotil po večletni karieri pri investicijski banki Morgan Stanley. Pri prebiranju knjige se lahko mnogi vlagatelji "povežejo" z avtorjem skozi napake, strategije in razmišljanje, ki ga uporablja, s katerim tudi pokaže da so tudi upravljavci tovrstnih skladov le navadni ljudje, čeprav se gibljejo v popolnoma drugi družbeni sferi. 

Želimo vam prijetno branje! 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja