11 pravil legendardnega Steve Jobsa

Članek slika

Le malo je ljudi na svetu, ki ne ve, kdo je Steve Jobs. Le redki pa so tisti, ki vedo, da je bil perfekcionist, ki je zavrnil tudi zelo dobre ideje tudi zaradi takih napak, ki bi se jih dalo v trenutku popraviti. Bil je človek, ki je sledil vnaprej zapisanim pravilom in nič manj, kot popolnost zanj ni bilo ustrezno.

Steve Jobs - perfekcionist, ki je spremenil svet

Legendarni soustanovitelj Apple je prava legenda Silicijeve doline, kar si je zaslužil predvsem kot vizionar, ki je stal za danes po vsem svetu priljubljenimi proizvodi, kot so pametni mobilni telefoni iPhone, tablični računalniki iPad, računalniki iMac, prenosnimi predvajalniki iPod in spletno trgovino iTunes.

V času šolanja, študija sicer ni končal, se je seznanil s Steveom Wozniakom. Nekaj časa je delal v podjetjih Hewlett-Packard in Atari, leta 1976 pa je pri starosti 21 let skupaj s 26 let starim Wozniakom v garaži svojega družinskega doma ustanovil podjetje Apple Computer.

Jobs je potem leta 1985 po internem merjenju moči z Johnom Sculleyjem, slednjega je Jobs privabil iz koncerna Pepsico na položaj glavnega izvršnega direktorja, zapustil Apple in ustanovil podjetje Next Computer, ki je bilo specializirano za napredne delovne postaje za podjetja. Poleg tega je bil leta 1986 med soustanovitelji danes uglednega animacijskega studia Pixar.

Lesk Applea je medtem po odhodu Jobsa začel postopno bledeti, vendar pa je nato leta 1996 prišlo do zgladitve nesoglasij in posledično Appleovega prevzema podjetja Next za 429 milijonov dolarjev. Jobs se je s tem vrnil v Apple in ga od leta 1997 naprej tudi vodil vse do smrti, do leta 2011. Od trenutka vrnitve je Apple bolj ali manj zgodba o uspehu. Leta 2001 so predstavili iPode, leta 2003 so vzpostavili spletno trgovino iTunes, leta 2007 pametne mobilnike iPhone, leta 2010 pa iPade. 

11 pravil Steve Jobsa

Huxley Dunsany je na spletnem forumu Reddit objavil seznam 11 pravil za uspeh, ki jih je prvi dan zaposlitve v podjetju Apple prejel zapisane na hrbtni strani svoje identifikacijske izkaznice. To je bilo leta 2004, torej v času, ko Apple niti približno še ni bil tako uspešen kot je sedaj.

Pravila je spisal John Brandon, takratni podpredsednik Applovega oddelka za prodajo v ZDA in na pacifiškem območju.

In kakšna so pravila, ki so Apple naredila tako uspešnega?

1. Ne oklepajte se preteklosti, raje čimbolj izkoristite prihodnost.

2. Vedno povejte resnico. Slabe novice namreč želimo slišati takoj.

3. Od zaposlenih pričakujemo najvišjo stopnjo integritete. Če ste v dvomih, vprašajte.

4. Naučite se biti dober poslovnež, ne le dober prodajalec.

5. Vsak od nas pometa tla.

6. Bodite profesionalni v vašem stilu oblačenja, govoru ter pristopu.

7. Poslušajte stranke. V veliki večini skoraj vedno razumejo/vedo, o čem govorijo.

8. S partnerji ustvarite odnose, ki so dobri tako zanje kot za nas.

9. Pazite drug na drugega in med seboj čim več komunicirajte.

10. Sami sebe ne jemljite preveč resno.

11. Zabavajte se, sicer preprosto ni vredno truda.

Huxley Dunsany pravi, da je njegovo najljubše pravilo številka 5, saj ponazarja simboliko. Za Reddit je še povedal, da nikomur nobeno delo v podjetju ne sme biti pod častjo. Pomembni so temelji, od vsakega posameznika pa se bo vedno pričakovalo, da priskoči na pomoč.

Do popolnosti tudi z Vzajemci

Tudi Vzajemci prisegamo na popolnost, kar lahko potrdi več kot 20 tisoč strank, zaradi katerih se uvrščamo med najboljša finančno svetovalna podjetja v Evropi ter največje na slovenskih tleh. Neodvisni pristop, več kot 20 strokovnjakov, petčlanski naložbeni odbor in vodilni položaj na trgu - to je le nekaj argumentov, ki pričajo o delu, katerega smo opravili v naši skoraj 17 letni zgodovini. 

Da je temu res tako, vas pozivamo, da nam konkretno vprašanje v zvezi s financami postavite na [email protected] ali pokličete na našo brezplačno številko 080 35 08.

Ta torek, 12.9.2017, med 10:00 in 11:30 boste imeli priložnost govoriti z g. Klemenom Kokaljem, vodjo svetovalne ekipe pri Vzajemcih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja