Herbalife med dvema prepirljivima milijarderjema

Članek slika

Dokumentarni film Betting on Zero predstavlja poslovanje Herbalifa, kjer so prehranska dopolnila še najmanjša stvar.

Herbalife je v Sloveniji dobro znan. Podjetje, ki je nastalo v 80. letih prejšnjega stoletja, je svet posulo s svojimi prehranskimi dopolnili, ki naj bi nam pomagala shujšati, hkrati pa izboljšala tudi naše zdravje. Z vitaminskimi napitki, šejki, tabletami in drugimi »zeliščnimi« zvarki že slabih 40 let obljubljajo skoraj čudežne učinke na naše telo, obenem pa v strokovnih krogih redno netijo razprave o tem, ali so dobri za nas ali ne in kaj vse v resnici vsebujejo.

Zaslužki od prodajalcev,ne od prodaje

Zdaj se je na Netflixu pojavil še dokumentarni film režiserja Teda Brauna Betting on Zero, ki v središče ne postavlja vsebnosti in učinkov Herbalifovih prehranskih dopolnil, ampak delovanje in poslovanje podjetja. Izdelki, ki jih prodaja ta več milijard dolarjev vredna multinacionalka, so namreč postranska stvar tudi zanje. Glavni vir zaslužka je v resnici novačenje ljudi, ki te izdelke prodajajo in ki za začetniške pakete, s katerimi se spustijo v sodelovanje s Herbalifom, plačujejo tudi po več tisoč dolarjev.

Herbalifovih izdelkov namreč ni mogoče kupiti v trgovinah, ampak podjetje deluje po principu Amwaya. Prodajajo jih torej običajni ljudje, ki verjamejo, da bodo z njimi in novačenjem novih prodajalcev, od katerih nato dobivajo provizijo od prodaje, lahko obogateli, potem pa prepozno spoznajo, da bodo po vsej verjetnosti izgubili veliko več, kot so zaslužili. Piramidna shema prodaje, v kateri uspevajo tisti, ki se vanjo vključijo na začetku in pristanejo na vrhu piramide, je za druge, ki so na dnu, predvsem strošek, obenem pa tudi uničevalec odnosov. Ljudje dragih izdelkov, za katere je na trgu mogoče najti bistveno cenejše alternative, namreč ne kupujejo pogosto, zato prodajalci raje novačijo druge prodajalce oziroma o »odlični« poslovni priložnosti velikokrat prepričujejo predvsem svoje družinske člane in prijatelje.

Eden vlaga milijone, drugi jih stavi proti

Vodja vojne proti Herbalifu, ki hoče dokazati, da gre za piramidno shemo in da je Herbalife, ki kotira na borzi, milni mehurček, ki bo enkrat počil, je ustanovitelj sklada Pershing Square Capital Management, milijarder William Ackman, ki je tudi osrednji lik dokumentarnega filma Betting on Zero. Ackman, ki ga je na morebitno piramidno shemo opozorila novinarka New Yorkerja Sheelah Kolhatkar, je s svojimi investitorji v boj proti Herbalifu, ki se dogaja predvsem na ameriški borzi, vložil že več kot milijardo dolarjev, vojna s Herbalifom pa se po več letih nastopanja v medijih, v katerih razkriva prakso podjetja, še vedno ni končala. K temu, da je rezultat tudi danes neodločen, je bistveno pripomogel Ackmanov nasprotnik, milijarder Carl Icahn, ki je doslej kupil 23 odstotkov delnic Herbalifa in tako povečal njihovo vrednost samo zato, ker kuje zamero do Ackmana še iz preteklih sporov.

Herbalife, ki ga je do lani vodil eden od nekdanjih Disneyjevih direktorjev Michael O. Johnson, je postal igrišče dveh milijarderjev, ki stojita vsak na svojem bregu, delnice Herbalifa pa nihajo gor in dol. Minuli mesec je cena delnice po viharjih v prejšnjih letih denimo poskočila za 12 odstotkov, vrednost podjetja pa se je tako zvišala še za 700 milijonov dolarjev. Dogajanje, povezano s Herbalifom, je v filmu režiserja Teda Brauna videti kot pravi finančni triler, ki bi bil dovolj zanimiv že samo zaradi spora med dvema milijarderjema, mali ljudje, ki so prave žrtve Herbalifa, pa so tudi v filmu zgolj stranski igralci, ki se za svojo pravico borijo na ulici, kjer jih nihče ne sliši.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja