Trump za bolj potratna vozila

Članek slika

Trump želi avtomobilskim podjetjem dovoliti proizvodnjo bolj potratnih vozil.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo blizu Detroita povedal, da je Agenciji za zaščito okolja (EPA) naročil, naj do aprila 2018 opravi revizijo pravil glede standardov porabe bencina avtomobilov, proizvedenih v ZDA, in jih ustrezno spremeni. To dejansko pomeni, da bodo podjetja lahko proizvajala bolj potratna vozila.

Avtomobilska industrija je Trumpovo odločitev pozdravila, okoljevarstveniki pa menijo, da bodo ljudje zaradi Trumpa več plačevali na bencinskih črpalkah, Amerika bo dlje časa odvisna od tuje nafte, zrak bo bolj onesnažen, zunanjetrgovinski primanjkljaj pa bo še naprej visok. Okoljevarstvene organizacije bodo tožile, prav tako tudi zvezne države, kot je Kalifornija, ki že imajo lastne visoke standarde.

Administracija predsednika Baracka Obame je določila, da mora avtomobilska industrija ZDA do leta 2025 izdelovati le še takšne avtomobile oziroma motorje, ki bodo prevozili najmanj 23 kilometrov z enim litrom bencina. Avtomobilska industrija trdi, da bo to od leta 2012 do 2025 ustvarilo 200 milijard dolarjev dodatnih stroškov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja