Švedi ustvarili servis za hitri izbris iz interneta

Članek slika

Zasebnost na spletu ne obstaja. Izgubljena je bila pred leti. In ne samo to, da je ni več, tudi navadili smo se na to.

Izguba zasebnosti je ključna sestavina samega jedra socialnih omrežij. Naša zasebnost je bila prodana v zameno za uporabo socialnih orodij, po katerih kar naenkrat hrepenimo. Brez tega ne bi obstajali ne Facebook, ne Twitter, ne Gmail, ne Groupon in ostali.

Zasebnosti smo se odpovedali sami

In še vedno, vsi se zgražamo zaradi izgube nečesa, česar že tako nismo imeli. V zadnjem času (sicer pa že več kot 10 let) je v središču pozornosti izguba zasebnosti na spletu. Trenutno so v središču pozornosti piškotki, ki jih uporabljajo spletne strani za analitiko. Pred časom je bil na tapeti Google, ki si je 'drznil' spremeniti pogoje uporabe njihovih aplikacij in spletnih strani, na podlagi katerih prodajajo podatke o tem, kaj počnete na okoli 60 njihovih spletnih straneh. Malo manj znano pa je, da so bile številne mobilne aplikacije ujete med kopiranjem celotnih imenikov svojih uporabnikov na svoje strežnike in so se nato ustvarjalci zaradi tega samo opravičili.

To je zasebnost, ki jo imamo. Smešno je že, da nekdo ki uporablja internet, misli drugače. Kako naj sicer obstajajo brezplačne spletne strani in aplikacije, ki ustvarjajo dobiček? Kraja ali zloraba osebnih podatkov uporabnika je brez dvoma kaznivo dejanje. Toda socialne aplikacije - niti ena - ne morejo delovati brez močne analitike, ki jo izvajajo nad gorami osebnih podatkov, ki smo jim jih prostovoljno dali (saj ste prebrali pogoje uporabe na Facebooku?).

Poleg tega si tudi sami delamo škodo s povezavo računov različnih spletnih strani. S povezavo svojega Twitter računa s tistim na Facebook-u s tistim na Google+ s tistim na Zyngi s svojim iPhone-om, uporabniki pogojujemo svojo zasebnost, in v tem postopku postanemo tudi bolj zanimivi za zaposlene v marketingu. Medtem, ko so že vodilni pri Facebook-u, Twitter-ju in drugih podobnih socialnih omrežjih posvarili svoje uporabnike pred takim početjem, ko brezbrižno kliknemo tisti gumb "poveži", mnogi to vseeno storimo, brez da bi vedeli, kdo nas čaka na drugi strani.

Z Deseat.me do izbrisa vseh uporabniških računov

V današnjem času so le redki posamezniki, ki lahko iz glave povejo, na katerih spletnih straneh so se z določenim elektronskim naslovom prijavili. Tako je tudi možnost izbrisa svojega računa oz. osebnih podatkov postala sekundarnega pomena, saj moramo najprej ugotoviti kje vse smo prijavljeni.

Zato sta dva švedska programerja sestavila aplikacijo, ki po hitrem postopku najde vse uporabniške račune, vezane na določen elektronski naslov. V tem trenutku sicer deluje le elektronskimi naslovi Gmail.com. Vse, kar morate storiti, je to da se na spletno stran prijavite (spet) z uporabo svojega Gmail naslova. Zatem sistem avtomatsko poišče vse uporabniške račune na spletu, vezane na ta elektronski naslov.

Iz seznama lahko nato izberete, katere uporabniške račune še potrebujete ter označite tiste, katere bi radi izbrisali. V kolikor obstaja možnost izbrisa, vas bo sistem avtomatsko preusmeril na podstran za izbris vašega uporabniškega računa. Sam proces pa boste morali izpeljati sami.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja