Šola pokra: Razvrstitev kombinacij

Članek slika

V pokru igralec zmaga tako, da prisili svoje nasprotnike, da odvržejo svoje karte, ali da ob razkritju (angl. showdown) pokaže najboljše karte. Razvrstitev kombinacij je v pokru potrebna zato, da se določi, kateri igralec ima najboljše karte.

V igri Texas Hold'em igralci sestavijo najboljšo kombinacijo z uporabo svojih dveh lastnih kart in petih skupnih kart. Končna kombinacija mora biti sestavljena iz petih kart. Ni važno, ali igralec uporabi eno lastno karto, obe ali celo nobeno. Če skupne karte na primer sestavijo kraljevo lestvico, potem je to igralčeva najboljša kombinacija, saj s svojimi lastnimi kartami ne more sestaviti boljše kombinacije (kraljeva lestvica je najboljša možna kombinacija v igri Texas Hold'em).

V nasprotju z drugimi priljubljenimi igrami s kartami, različne barve (križi, piki, srca in kare) nimajo nobene vrednosti pri pokru. Zato ni nobene razlike, če ima nekdo asa v križu ali kari, razen če lahko s to karto sestavi barvo (glej spodaj). Če imajo igralci ob razkritju enako kombinacijo v različni barvi, se pot deli.

V pokru so možne naslednje kombinacije (najvišja karta ima najnižjo vrednost, kraljeva lestvica pa najvišjo):

1. Najvišja karta
2. En par
3. Dva para
4. Tris, set
5. Lestvica
6. Barva
7. Full house
8. Poker
9. Barvna lestvica
10. Kraljeva lestvica

Podrobneje o kombinacijah

Skupno obstaja deset različnih poker kombinacij, ki so podrobneje opisane spodaj. Ko razmišljaš o različnih kombinacijah, ki jih lahko sestaviš, si zapomni, da mora biti poker kombinacija vedno sestavljena iz petih kart. V igri Texas Hold'em imaš na koncu vedno na voljo sedem kart (dve lastni karti in pet skupnih kart), a šteje le najboljša kombinacija petih kart.

Najvišja karta

Če igralec nima nobene kombinacije, niti para ali boljše, je ob razkritju odločilna najvišja karta. Če so najvišje karte iste, se primerjajo druge najvišje karte. Če so tudi te karte iste, se primerjajo tretje najvišje karte in tako dalje. Te karte so znane kot kicker.

En par

Če lahko sestaviš kombinacijo dveh kart iste vrednosti, imaš par.

Dva para

Igralec ima dva para, če lahko sestavi kombinacijo dveh parov kart enake vrednosti.

Tris/set

Da bi imel tri enake kart, potrebuješ tri karte enake vrednosti.

Tri enake karte so lahko sestavljene kot 'tris' ali kot 'set'. Igralec ima set, ko njegove lastne karte vsebujejo par in je tudi med skupnimi kartami karta enake vrednosti. Da bi imel tri enake kart, potrebuješ tri karte enake vrednosti. Tris nastane, ko je na mizi že par, in v roki držiš enako karto. Set je bolj želen od trisa, saj pri trisu obstaja težava, da ima lahko tudi eden izmed tvojih nasprotnikov tris z boljšim kickerjem ali celo full house.

Lestvica

Lestvica (angl. straight) vsebuje pet zaporednih kart različnih barv. Ko imata dva ali več igralcev lestvico, zmaga igralec z najvišjo karto v lestvici. Ko sestavljaš lestvico, lahko uporabiš asa na dva načina. Lahko predstavlja najvišjo ali najnižjo pozicijo, npr. lahko se pojavi na koncu ali na začetku. Takšna lestvica, ki se začne z asom, se imenuje 'kolo' (angl. wheel), ker povezuje najvišjo in najnižjo karto. Lestvica preko asa ni možna.

Barva

Barva (angl. flush) je sestavljena iz petih nezaporednih kart iste barve (če bi karte bile v zaporedju, bi imel barvno lestvico, kar je še boljša kombinacija in je opisana spodaj). Ni važno, katero barvo držiš, višina kart je pomembna samo takrat, ko ima tudi nasprotnik barvo. Če imata dva igralca barvo, zmaga igralec z najvišjo karto. Če imata oba igralca enako najvišjo karto, potem zmaga druga najvišja itd.

Full house

Full house je sestavljen iz trisa in para. Če ima več igralcev full house, višja vrednost treh enakih kart določi zmagovalca. Če imajo igralci isto vrednost enakih treh kart, določi zmagovalca višji par. V poker žargonu je full house znan kot 'boat'.

Poker

Poker sestavljajo štiri karte enake vrednosti in ena neodvisna karta. Če imata dva igralca poker, kar se zgodi zelo redko, zmaga poker z višjo vrednostjo kart. Če imata dva igralca enak poker (kar se lahko samo zgodi le, kadar je poker na mizi), zmaga igralec z najvišjo peto karto oz. kickerjem.

Barvna lestvica

Barvna lestvica (angl. straight flush) je lestvica s petimi kartami iste barve. Prejšnje pravilo velja tudi tukaj: Če imata dva igralca barvno lestvico, zmaga igralec z najvišjo karto.

Kraljeva lestvica

Sanje vsakega igralca so, da dobi kraljevo lestvico (angl. royal flush) - najboljšo in edino nepremagljivo kombinacijo v pokru.

Kraljeva lestvica je sestavljena iz lestvice od deset do asa z vsemi petimi kartami v isti bravi. Kraljeva lestvica je zelo redka, saj so možne le štiri kombinacije od skupno 2,6 milijona kombinacij, zo pomeni, da boš kraljevo lestvico videl/a zelo redko, saj številni igralci čakajo nanjo več let.

Razdeljen pot

Če imata, glede na zgoraj opisane kriterije, dva ali več igralcev kombinacijo enake vrednosti , se pot razdeli. V igri texas Hold'em pogosto pride do delitve pota, saj je pet od skupno sedmih kart identičnih za vse igralce. Če sta tudi zadnji dve karti iste vrednosti ali ne pomagata pri sestavi najboljše kombinacije petih kart, se pot avtomatično razdeli. Ko dva igralca začneta s podobnimi kartami, se na koncu pot skoraj vedno razdeli.

Kicker

Kot je bilo omenjeno že v enem izmed prejšnjih primerov, kicker ob razkritju določi zmagovalca, če imata dva igralca isto kombinacijo kart. Kombinacija je sestavljena iz petih kart, vendar le lestvica, barva, full house in kraljeva lestvica uporabijo vseh pet kart. Pri kombinacijah, za katere ni potrebno uporabiti vseh petih kart, kot npr. set/tris ali dva para, so lahko odločilne preostale karte.

Poznavanje razvrstitve kombinacij je vsekakor predpogoj za igranje pokra. Zato se jo moraš naučiti na pamet. Če si pozorno prebral/a ta članek, ne bi smel/a imeti težav pri določanju najboljše kombinacije.