Pravila igre Texas Hold'em

Šola Pokra

Članek slika

Texas Hold'em je najbolj priljubljena različica pokra. Skoraj na vseh večjih turnirjih se igra ta različica. Igra se v No-Limit ali Limit obliki. Pravila igre so dokaj preprosta in enostavna za učenje, vendar pa so potrebna leta, preden postaneš mojster igre Texas Hold'em. Ta članek govori o osnovnih pravilih ter postopku igre.

Igranje

Igra Texas Hold'em se igra s standardnimi 52 kartami in jo lahko igra 2 do 10 igralcev. Preden so karte razdeljene pa morajo igralci določiti, kdo je nominalni 'delivec' v naslednji igri. To ne pomeni, da mora igralec dejansko deliti karte (na spletu so karte razdeljene samodejno, v živo pa jih razdeli delivec igralnice). Delivec je prepoznan po oznaki, znani kot gumb delivca ali 'gumb'. Pozicija delivca določi, katera dva igralca morata položiti 'slepi stavi'. Da je v vsakem potu vedno možno osvojiti denar, morata dva igralca v vsaki igri položiti obvezni stavi, znani kot 'slepi stavi' (ker sta položeni kljub temu, da igralci še niso videli svojih kart). En igralec položi 'malo slepo stavo', igralec na njegovi levi pa 'veliko slepo stavo', ki je običajno dvakrat večja od male slepe stave. Delivec v vsaki igri zamenja pozicijo, kar pomeni, da se igralci menjajo na pozicijah delivca, male slepe stave in velike slepe stave.

Ko so slepe stave položene, vsak igralec prejme po dve karti. Ti dve karti sta znani kot 'lastni karti' in ju lahko vidi le igralec, ki je karti prejel. Nato je razdeljenih pet skupnih kart, ki so na razpolago vsem igralcem. Cilj je s sedmimi razpoložljivimi kartami sestaviti najboljšo kombinacijo petih kart.

Štirje krogi stav

Pre-flop - prvi krog stav

Celotno dogajanje, ki poteka, preden so razdeljene prve tri skupne karte ('flop'), se imenuje 'pre-flop'. Potem ko vsak igralec pogleda svoje lastne karte, dobi vsak izmed njih tudi priložnost za prvo potezo.

Igralec, ki sedi levo od velike slepe stave je prvi na potezi, v pokru se ta pozicija imenuje 'under the gun'. Tak naziv je ta pozicija dobila zaradi tega, ker je prvi igralec v slabšem položaju pred ostalimi igralci.

Vsak igralec ima na vrsti naslednje možnosti, ko je na potezi:

Odstop: To pomeni, da v igri več nočeš igrati ter odvržeš svoje karte. S tem nimaš več pravice do denarja v potu, tudi če si plačal eno izmed slepih stav.

Klic: To pomeni, da želiš igrati z izenačenjem trenutne stave. Vedi, da boš imel po flopu na voljo tudi možnost check, če pred tabo še nihče ni stavil.

Višanje: To pomeni, da želiš povišati trenutno stavo. Če pred tabo še noben igralec ni stavil, lahko sam staviš.

Flop - drugi krog stav

Ko je prvi krog stav zaključen, so razdeljene prve tri skupne karte. To se imenuje 'flop'.

Turn - tretji krog stav

Ko so stave v drugem krogu zaključene, je razdeljena četrta skupna karta, znana kot 'turn'. Naslednji krog stav začne igralec levo od delivca.

River - četrti krog stav

Ko so stave v tretjem krogu zaključene, je razdeljena peta in zadnja skupna karta, znana kot 'river'. Nato se začne zadnji krog stav, ponovno z igralcem levo od gumba.

Razkritje

Ko je zaključen zadnji krog stav, mora vsak igralec sestaviti najboljšo kombinacijo petih kart, sestavljeno iz dveh lastnih in petih skupnih kart. Vsi preostali igralci v igri morajo zdaj pokazati svoje karte, da se določi zmagovalna kombinacija. Igralec z najboljšo kombinacijo osvoji pot.

Če ima v igri več kot en igralec enako zmagovalno kombinacijo, se pot ustrezno razdeli, kar je znano kot 'razdeljen pot'. Ko je igra zaključena in preden se začne naslednja igra, se gumb delivca premakne eno mesto na levo.

Razlika med No-Limit in Fixed-Limit obliko

Hold'ema se lahko igra v No-Limit ali Fixed-Limit obliki. Ne glede na obliko pa so pravila igre vedno enaka. Edina razlika je v znesku žetonov, ki ga lahko stavijo igralci, ko so na potezi.

No-Limit

V igri No-Limit Hold'em lahko v vsakem trenutku igralci stavijo vse svoje žetone. Zaradi tega je igra bolj razgibana in razburljiva, kar je tudi razlog, da je postala tako priljubljena na televiziji. To prav tako pomeni, da lahko igralec zasluži zelo veliko v kratkem času. Slaba stran tega je, da je tudi tveganje hitre izgube denarja večje, česar se lahko začetniki ustrašijo.

Stvar, ki si jo je potrebno zapomniti, je, da mora biti v No-Limit igri vsaka stava vsaj dvakrat večja od zadnje nasprotnikove stave. Primer: Če igralec stavi 5 $, mora naslednji igralec za višanje staviti najmanj 10 $.

Fixed-Limit

V Fixed-Limit igri lahko v posameznem krogu igralci stavijo le določen znesek. Ta struktura je primerna za začetnike, saj to pomeni, da igralci vidijo večino flopov. V prvih dveh krogih stav (pred in po flopu) lahko igralci stavijo ali višajo le znesek male stave. V zadnjih dveh krogih (po turnu in riverju) pa lahko igralci stavijo ali višajo le znesek velike stave. V denarni igri (angl. ring game) je velikost male in velike stave zapisana v imenu mize. Na primer, iz imena mize 'Fixed-Limit $1/$2' je razvidno, da znaša mala stava 1 $, velika stava pa 2 $. Še ena pomembna stvar, ki si jo je potrebno zapomniti pa je, da lahko vsak igralec v posameznem krogu poviša stavo največ trikrat.

Katerokoli Hold'em igro se boš odločil igrati, svojo igro moraš temu ustrezno prilagoditi, saj ima vsaka igra različen strateški pristop.