5.000 milijard evrov vreden asteroid

Članek slika

Pozabite na Pluton. Ljubitelji kovin so v začetku tedna bili pozorni na drugo pomembno novico - asteroid, ki je letel blizu Zemlje.

Asteroid, znan pod imenom 2011 UW-158, ki je letel približno 2,5 kilometra stran od našega planeta, naj bi imel v sebi za približno 5.000 milijard evrov plemenitih kovin in mineralov.

Astronomi in znanstveniki so tako znova začeli debato: "Bi lahko enkrat v bližnji prihodnosti izkoriščali bogastva, ki jih ponuja vesolje?"

Preberite tudi: Zagovorniki zlata se »nikoli ne motijo«!

Čeprav se morda za mnoge zdi ideja nenavadna, pa bi lahko v bližnji prihodnosti zares zaživela. Skupina tehnoloških gurujev in milijarderjev želi s pomočjo sodobne tehnologije izkoriščati rudna bogastva na asteroidih v bližini Zemlje. Med podporniki so tudi vodilni v tehnološkem velikanu Google in kanadski režiser James Cameron. Ustanovili so podjetje Planetary Resources, ki se bo ukvarjalo z rudarjenjem asteroidov.

Naš planet ima omejene količine surovin. In te surovine izkoriščamo vse hitreje in s tem delamo škodo tudi našemu planetu. Na voljo pa imamo praktično neskončen vir surovin v bližini Zemlje. Če se bo človeštvo še naprej razvijalo s tako hitrostjo, kot se je do danes, bomo morali po surovine poseči izven našega planeta. In ne glede na to, kako noro se sliši, je to povsem logična in izvedljiva zadeva. Skupina znansetvenikov je naprimer leta 1997 izračunala, da bi moral relativno majhen kovinski asteroid vsebovati za 20.000 milijard dolarjev kovin, ki se uporabljajo predvsem v tehnološkem sektorju.

Poleg tega, računajo tudi na zaloge vode na asteroidih, iz katere bi pridobivali vodik in kisik kot pogonsko gorivo za vesoljske ladje. S tem bi omogočili misije dlje v zaenkrat še neznane globine vesolja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja