Na bankovcu za deset ameriških dolarjev po letu 2020 ženska

Članek slika

Na predelanem bankovcu za 10 ameriških dolarjev, ki bo šel v obtok leta 2020, bo ženska. To je v sredo sporočil finančni minister Jack Lew.

Katera ženska bo na bankovcu, zaenkrat še ni znano, ministrstvo pa bo naslednjih nekaj mesecev zbiralo predloge javnosti. Pravilo je, da je lahko na bankovcu le oseba, ki ni več živa.

Desetdolarski bankovec od leta 1929 krasi podoba prvega ameriškega finančnega ministra in enega od tako imenovanih ustanovnih očetov države Alexandra Hamiltona, ki ga je v dvoboju ubil prav tako eden od ustanoviteljev ZDA Aaron Burr.

Hamilton je na bankovcu zamenjal nekdanjega predsednika ZDA Andrewa Jacksona, ki se je preselil na 20-dolarski bankovec, kjer je še danes.

Podobi ženske, ki bo na bankovcu po letu 2020, bo Hamilton sicer delal družbo še nekaj časa, saj je danes v obtoku še približno 1,9 milijarde bankovcev z njegovo podobo; vsi se najbrž ne bodo tako kmalu izrabili.

Postavitev ženske na bankovec ima tudi dodaten simboličen pomen, saj se bo to zgodilo na 100. obletnico potrditve 19. amandmaja k ameriški ustavi, s katerim so ženske v ZDA končno dobile volilno pravico.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja