Ben Bernanke se bo zaposlil pri hedge skladu Citadel

Članek slika

Nekdanji predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke si je po lanskem januarju, ko mu je potekel mandat na čelu Federal Reserve, našel udobno in donosno službo. Zaposlil se bo pri hedge skladu Citadel, ki upravlja s 25 milijardami dolarjev premoženja.

Ben Bernanke je Federal Reserve vodil od februarja 2006 do lanskega januarja, torej skozi obdobje najhujše finančne krize in recesije ZDA po veliki gospodarski depresiji v 30. letih prejšnjega stoletja.

Nihče, ki kolikor toliko razume finance brez nepotrebnega politiziranja, mu ne more očitati slabega krmarjenja ZDA skozi krizo, saj je bila centralna banka ob kongresni blokadi edina ustanova, ki je z domiselnimi ukrepi pomagala ustaviti krizo in poslati ZDA na pot okrevanja.

Na položaju ga je lani nasledila prva ženska predsednica Federal Reserve Janet Yellen, ki nadaljuje njegovo politiko. Nekdanji visoki državni uradniki si v ZDA po upokojitvi poiščejo donosne službe in tudi Federal Reserve ni izjema.

Bernankejev predhodnik Alan Greenspan se je leta 2008 kljub častitljivi starosti 82 let prav tako zaposlil kot svetovalec pri hedge skladu Paulson & Co. Bernanke se je takoj po upokojitvi preselil k inštitutu Brookings, zadnje čase pa intenzivno odgovarja kritikom njegove denarne politike.

Tiste, ki jih moti tesna povezanost Wall Streeta in Washingtona, pa je skušal pomiriti z izjavo, da Federal Reserve ne regulira hedge sklada Citadel, sam pa ne bo lobiral, ampak le svetoval. Tega mu sicer ne bo niti treba delati, saj bo v primeru potrebe dovolj že to, da je njegovo ime na seznamu zaposlenih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja