Sredi Beograda bo zrasla soseka po vzoru Dubaja

Članek slika

Stanovanjska soseska s futurističnimi zgradbami po vzoru Dubaja je načrtovana vzdolž reke Save, projekt pa je poimenovan Beograd na vodi.

Srbski parlament je po večdnevnih razpravah v četrtek ponoči sprejel poseben zakon, s katerim se daje prosta pot gradnji sporne stanovanjske soseske v Beogradu. Zdaj bo lahko gradbeno podjetje Eagle Hills iz Abu Dhabija v srbsko prestolnico vložilo tri milijarde evrov in zgradilo luksuzna stanovanja s skupaj milijonom kvadratnih metrov površin.

Stanovanjska soseska po vzoru Dubaja

Stanovanjska soseska s futurističnimi zgradbami po vzoru Dubaja je načrtovana vzdolž reke Save, projekt pa je poimenovan Beograd na vodi, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Z njim želi vlada Aleksandra Vučića povzdigniti Beograd v poslovno središče jugovzhodne Evrope ter magnet za turiste z vsega sveta.

Poleg stanovanj bodo v soseski tudi poslovne površine in trgovine na skupaj 750.000 kvadratnih metrih površin. Več kot 62.000 kvadratnih metrov površin bo namenjenih javnim vsebinam, kot so vrtci, šole, kulturne ustanove in zdravstveni domovi, 242.000 kvadratnih metrov pa zelenim površinam.

Sredi soseske se bo dvigal 220 metrov visok nebotičnik, in vse to v državi, kjer se povprečna plača giblje okoli 400 evrov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Projektu nasprotujejo skorajda vsi strokovnjaki, kot so urbanisti, arhitekti in pravniki, ki opozarjajo na možnost korupcije. Ogromen projekt naj bi poleg tega načrtovali na poplavnih območjih.

Vlada namerava zemljišče pripraviti na lastne stroške

Srbska vlada namerava 177 hektarjev veliko zemljišče za javno-zasebni projekt pripraviti na lastne stroške. V ta namen je načrtovana prestavitev stare železniške postaje in gradnja nove. Izginila bo tudi glavna avtobusna postaja.

Preko Donave bodo zgradili železniško progo, zgradbe v mestni četrti Savamala pa podrli in izplačali njihove lastnike. Urediti bo treba tudi vso infrastrukturo, kot so vodovod, kanalizacija, električna napeljava in ceste.

Zakon projekt Beograd na vodi opredeljuje kot projekt posebnega pomena za Srbijo in Beograd, zanj je glasovalo 176 poslancev vladajoče koalicije, proti pa jih je bilo devet. Z njim se omogočajo razlastitev lastnikov zemljišč ter izdaja gradbenih dovoljenj in drugih potrebnih dokumentov.

Stroški mesta Beograd bodo urejeni s posebnim dogovorom, sklenjenim z državo. Stroški priprave zemljišča naj bi po ocenah segli do 33 milijard dinarjev (272 milijonov evrov).

Srbski premier povabil slovenska podjetja k sodelovanju

O projektu se je srbski premier pogovarjal tudi s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem, ko je februarja obiskal Slovenijo. Pri tem je slovenska podjetja povabil, naj sodelujejo pri velikih investicijskih projektih, kot je Beograd na vodi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja