5 mitov o uspešnih ljudeh, ki vas bodo samo ovirali

Članek slika

Konstantno v medijih in v socialnih omrežjih vidimo objave o uspešnih ljudeh - kako spijo samo 4 ure na dan; kako delajo vse kar si zamislijo; kako delajo nemogoče stvari, ki se jih spomnijo v sanjah ... zraven pa še veliko drugih neumnosti, ki večino ljudi samo zamoti za nekaj minut branja.

Ampak te lastnosti veljajo tako za uspešne kot za neuspešne ljudi. Večinoma pa so celo v nasprotju s prepričanji zelo uspešnih ljudi.

Spodaj tako navajamo 5 mitov o uspešnih ljudeh, ki vas bodo samo ovirali pri tem, da bi postali resnično uspešen.

Mit 1.: Uspešni ljudje pravijo: "Če lahko nekaj storim, to bom tudi storil"

Resnica: Najbolj uspešni ljudje so izjemno selektivni.

Kot je nekoč izjavil Warren Buffett:

"Razlika med uspešnimi ter najbolj uspešnimi je ta, da najbolj uspešni rečejo 'Ne' za praktično vsako stvar."

To ne pomeni, da rečejo 'Ne' kar tako. Najbolj uspešni ljudje znajo ločiti med seboj projekte, ki so nepotrebni ter bodo predstavljali samo strošek, ki se mu lahko izognejo. Tudi, če se projekt na prvi pogled zdi brez tveganja, ki bo prinašal ogromne dobičke, lahko ocenijo, kje bodo nastale težave in jih zavžrejo, še preden postanejo strošek. To uspe le redkim.

Mit 2.: Uspešni ljudje spijo 4 ure na dan

Resnica: Najbolj uspešni ljudje počivajo dlje časa, da bi vedno bili v najboljši formi.

V znani študiji K. Anders Ericssona, v kateri je raziskoval razlike med violinisti, je odkril, da najboljši violinisti več časa namenijo vajam, kot dobri učenci. Manj znan podatek iz raziskave pa je ta, da vrhunski violinisti v povprečju spijo 8,6 ur dnevno, medtem ko povprečni veliko manj.

Mit 3.: Uspešni ljudje vedno prvi odgovorijo

Resnica: Najbolj uspešni ljudje so dobri poslušalci

Ljudje, ki največ govorijo, imajo ponavadi najmanj za povedati. Dobri poslušalci počakajo na pravi trenutek ter pravo zgodbo.

Mit 4.: Uspešni ljudje veliko časa posvečajo raziskovanju konkurence

Resnica: Najbolj uspešni ljudje veliko časa posvečajo raziskovanju tega, kaj lahko naredijo bolje.

Najbolj uspešni ljudje se posvečajo svojemu delu in ne konkurenci. Stvari poskušajo delati na svoj način ter jih izboljšati tako, da v prvi vrsti najbolj ustreza njim. Podobno delujejo tudi najboljši investitorji. Peter Lynch, ki velja za enega izmed najboljših investitorjev vseh časov je enkrat dejal: "Investirajte v tisto, kar vam je jasno." Verjetno mislite, da najbolj uspešni vlagatelji večino svojega časa preživijo nad bilancami podjetij. Ampak Peter Lynch, ki je več let upravljal velikanski sklad Fidelity Magellan pravi, da je veliko najboljših naložb našel izven svoje pisarne. Verjel je, da navaden vlagatelj lahko brez težav premaga profesionalnega tako, da uporablja svoje oči in ušesa v vsakodnevnem življenju ter tako je tudi iskal naložbe. "Na največje zmagovalce sem naletel v nenavadnih situacijah," pravi. "Apple - moji otroci so imeli ta računalnik doma. Nato je sistemski administrator naročil nekaj primerkov tudi za naše podjetje. Dunkin’ Donuts - všeč mi je bila njihova kava."

Mit 5.: Uspešni ljudje ne zapravljajo prostega časa za igranje

Resnica: Uspešni ljudje gledajo na igro, kot na ključno za razvoj domišlije.

Sir Ken Robinson je pred leti naredil raziskavo o kreativnosti šolskega sistema. Prišel je do zaključka, da trenutni sistem uničuje kreativnost, namesto tega da bi jo spodbujal. Domišlija je bila ključna pri vseh najpomembnejših izumih v zgodovini človeštva.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja