Zakaj upravljanja premoženja ne zaupamo svetovalcu?

Svetovanje

Članek slika

Raziskave razkrivajo slabo finančno izobraženost Slovencev. Pretirano konservativni varčevalci in hkrati vlagatelji, izpostavljeni previsokim tveganjem, redko poiščejo strokovno pomoč pri upravljanju osebnih financ.

Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno vodenje naložb od teh čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve. Pravilo pravi, da bo vaše naložbe bolje upravljala strokovno usposobljena oseba, ki razpolaga z zadostnim znanjem, časom in potrebnimi informacijami. Poleg tega se naložbeni strokovnjaki čustveno ne vežejo na premoženje strank in tudi zaradi tega lahko premoženje upravljajo bolj uspešno.

Vendar pa mora biti vlagatelj pripravljen povsem zaupati strokovnjaku, ki mu svetuje pri vodenju naložbenega portfelja. Laični vlagatelji v večini primerov nimajo dovolj znanja, časa ali razpoložljivih informacij, da bi lahko v časih visokih nihanj trgov lastno premoženje upravljali tako uspešno, kot to lahko pričakujejo od strokovno usposobljenih naložbenih svetovalcev.

Zadnja finančna kriza je pogosta označena kot kriza zaupanja in kriza je nezaupanje v finančni sistem še poglobila. Zato je mnogim vlagateljem zaupati strokovnjaku težje, a tudi bolj pomembno. Zakaj se vlagatelji ne odločijo za strokovno pomoč pri tako pomembni stvari, kot je vodenje naložb ali finančnega premoženja? Ob upoštevanju dejstva, da gre v večini primerov za neplačljivo storitev, ki lahko bistveno izboljša premoženjsko stanje posameznika, je vprašanje na mestu. Večina laičnih vlagateljev je v zadnjih dveh letih, ko so delniški trgi uprizorili eno največjih rasti v zgodovini, zamudila izjemno priložnost. Namesto da bi v tem obdobju na trg vstopala z novim kapitalom, je obstoječe naložbe prodajala in povečevala izgube.

Preberite tudi:

Koliko denarja 'vržete stran'?

Kako prihraniti pri osebnih zavarovanjih?

Zakaj bi plačali več?

Kaj je dobro vedeti o nezgodnem zavarovanju?

Se boste upokojili ali predali?

Američani potrebo po finančnem svetovalcu postavljajo na prvo mesto med plačljivimi storitvami

Raziskava Allianza iz leta 2011 ugotavlja, da se v ZDA potreba po finančnem svetovanju vse bolj povečuje. Finančni svetovalec je namreč zasedel prvo mesto med odgovori na vprašanje, katero strokovno storitev bodo Američani najverjetneje izkoristili v tekočem letu. Tako zelo veliko Američanov poišče strokovno pomoč pri upravljanju osebnih financ.

Obeti kažejo, da potencial nadpovprečnih donosov ostaja, a bo za njihovo doseganje potrebnega več časa, predvsem pa znanja in ustreznih informacij. Zato strokovna pomoč pri vodenju naložb postaja vse bolj zaželena, zaupanje med vlagatelji in naložbenimi svetovalci pa pomemben dejavnik za uspešno upravljanje finančnega premoženja. Kljub negativnemu medijskemu diskurzu dobri strokovnjaki v Sloveniji vsekakor obstajajo.

Zelo malo Slovencev ima osebnega finančnega svetovalca

Skrb zbujajoč je podatek, da 57 odstotkov Slovencev sebe oziroma partnerja vidi kot zadosten vir informacij za upravljanje z osebnimi financami (Vezovišek, 2011). Pri teh se poraja vprašanje, ali imajo resnično dovolj časa, predvsem pa znanja in potrebnih informacij za uspešno izkoriščanje tržnega potenciala. Po omenjeni raziskavi ima le 19 odstotkov anketirancev osebnega finančnega svetovalca, kar kaže izredno slabo finančno kulturo Slovencev.

Ravno pomanjkanje ustrezne finančne kulture se je v preteklih letih izkazalo kot dolgoročen problem pri uspešnem vodenju osebnih financ. Raziskave sicer kažejo na izredno varčevalno navado Slovencev, vendar je delež denarja na bančnih računih bistveno večji kot v bolj razvitih zahodnih državah, kjer so sredstva bistveno bolj enakomerna razdeljena med bančne produkte, vzajemne sklade in naložbena življenjska zavarovanja. Slovenci le majhen del svojih razpoložljivih sredstev vlagajo na kapitalske trge prek vzajemnih skladov ali drugih naložbenih produktov. Poleg tega obstajajo precejšnja nesorazmerja pri vlaganju v vzajemne sklade, saj bistveno prevelik odstotek naložbenih portfeljev zavzemajo bolj tvegani delniški skladi.

Navedena nesorazmerja lahko na daljši rok bistveno prizadenejo premoženjsko stanje posameznika, zato je smotrno poiskati strokovno pomoč pri vodenju osebnega premoženja. Le tako se bo izboljšala finančna kultura, ki bo obsegala ustrezno razmerje med varčevalnimi in naložbenimi dejavniki. Prvi pogoj za takšen premik pa je vzpostavitev zaupanja med vlagatelji in njihovimi osebnimi svetovalci.

Način varčevanja primerljiv z revnimi državami

Brez preskoka v miselnosti bomo Slovenci težko izkoriščali prihodnje priložnosti in bomo ostali v sivem povprečju finančno neizobraženih, ki z lastnim udejstvovanjem na kapitalskih trgih pogosto delajo v lastno škodo. Treba je poudariti, da brez pisnega pooblastila finančni ali naložbeni svetovalec ne more izvrševati sprememb obstoječega stanja. Strah, da bi nekdo brez vašega vedenja in brez vašega soglasja upravljal vaše finančno premoženje, je torej povsem neupravičen in tudi nadvse škodljiv za vas same.

Slovenci med bogatejšimi in najbolj konservativnimi narodi na svetu

Po podatkih Eurostata se slovenska gospodinjstva po varčevalnih navadah uvrščajo v sam svetovni vrh. Slovenska gospodinjstva za varčevanje namreč namenijo okoli 15 odstotkov razpoložljivih dohodkov. Vendar pa so glede na način varčevanja slovenska gospodinjstva veliko bolj primerljiva z revnimi kot z bogatimi državami, saj v Sloveniji kot najbolj razširjena oblika varčevanja še vedno prevladujejo depoziti, medtem ko v bolj razvitih državah v bistveno bolj uravnoteženih razmerjih ljudje varčujejo tako na banki kot v vzajemnih skladih in naložbenih zavarovanjih.

Po raziskavi Allianz razpolagamo z dovolj velikim premoženjem za lagodno življenje. Prav tako sodimo v sam vrh po varčevalnih navadah. Manjka nam še bolj uravnotežen pristop do naložb, kjer se bomo izpostavljali bistveno nižjemu tveganju. Manko naložbene izobrazbe lahko najlažje odpravimo oziroma premostimo tako, da poiščemo strokovni nasvet pri vodenju lastnih naložb. Za to pa je potrebno zaupanje.

Kakovosten visoko usposobljen kader svetovalcev Skupine Vzajemci vam pomaga urediti vaše osebne finance. Skupina Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja