5 korakov do finančne neodvisnosti

Članek slika

Do finančne neodvisnosti in varnosti vaše družine lahko pridete s petimi preprostimi koraki.

1. Poiščite dobrega finančnega svetovalca

Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno vodenje osebnih financ od teh čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve. Pravilo pravi, da bo z vašimi sredstvi bolje upravljala strokovno usposobljena oseba, ki razpolaga z zadostnim znanjem, časom in potrebnimi informacijami. Tudi koristi, ki jih pridobi posameznik z dobrim finančnim svetovalcem skoraj vedno pretehtajo stroške kar se na daljši rok odrazi v višjem premoženju posameznika.

2. Sestavite bilanco prihodkov in odhodkov

V kolikor ne spremljate svojih odhodkov, skoraj zagotovo nimate pojma kam gre velik del vaše plače. Koncept je preprost - zmanjšanje porabe za samo nekaj odstotkov je v končnem rezultatu približno enako, kot če bi imeli za nekaj odstotkov višjo plačo. Samo med vašimi razvadami (kave, hitra hrana itd.) lahko na mesec privarčujete do 10% vaše plače. Nato se posvetite večjim stvarem. Kot je pred kratkim ugotovila ZPS, lahko samo z menjavo avtomobilskega zavarovanja prihranite več kot 200 evrov na leto.

3. Oblikujte varnostno rezervo

Ko ste enkrat poskrbeli za zaščito, začnite z oblikovanjem varnostnega sklada, ki vam bo služil kot zaščita za nepredvidene dogodke kot so izpad rednega dohodka zaradi izgube službe ali nesreče ter zaradi potrebe po nepričakovanih večjih izdatkih. Višina rezerve naj omogoča pokrivanje nujnih življenjskih izdatkov za dobo od 6 mesecev do 2 let.

4. Poskrbite za ustrezno življenjsko zavarovanje

Vaša družina je vaša največja odgovornost in življenjsko zavarovanje jim lahko pomaga pri rasti v stabilnem okolju, v katerem so tako fizično kot tudi finančno varni, če se vam kaj zgodi. Nesreča lahko doleti vsakega.

5. Investirajte

Pri 50 letih boste verjetno uživali v svoji službi. Ampak kaj bi storili, če bi imeli priložnost se upokojiti? Bi to izkoristili ali bi rekli: "Uživam tukaj. Drugega ne rabim"? Ko boste poskrbeli za prejšnje korake, začnite investirati. Načeloma velja, da bi moral posameznik investirati najmanj 10% svojih mesečnih prihodkov. Še 10% pa bi morali mesečno nameniti varnostnemu skladu, saj ni nikoli prevelik. Dejstvo je, da bomo vsi za varno upokojitev potrebovali dodatna sredstva in za to bomo odgovorni sami.

Vzajemci skupina velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 20 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja