Drugo mnenje: Bi se odpovedali likvidnosti za nekaj deset evrov obresti?

Članek slika

Vprašanje: V kratkem mi bodo potekli depoziti na banki in nimam več namena vezati sredstev, saj so obrestne mere v tem trenutku prenizke. Kako lahko dosežem višjo donosnost? Pretiranemu tveganju se ne bi izpostavljal, čeprav mi je jasno, da nekaj tveganja bom moral sprejeti.

Rekordno nizke obrestne mere na bančne depozite so v zadnjem času prispevale k obuditvi nepremičninskega trga ter k rasti zadolževanja.. Ker pa je velik del prihrankov posameznikov varno spravljen na bankah, nizke obrestne mere pomenijo precejšnjo nevarnost za stagnacijo oz. izgubo realne vrednosti v primeru okrepitve stopnje inflacije.

Obrestne mere pri bančni vezavi sredstev za 365 dni po podatkih ZPS znašajo med 0,01% in 0,35%. Če imate torej na bančni vezavi shranjenih 10.000 evrov, boste na letnem nivoju deležni od 1 do 35 evrov obresti. Preberite zadnji stavek še enkrat... Na mestu je torej vprašanje, kako boste z varčevanjem na banki, ki je še vedno s precejšnjo razliko prevladujoč način dolgoročnega varčevanja, privarčevali dovolj?

Rekordno nizke obrestne mere ne predstavljajo zgolj problema za delovno aktivno prebivalstvo, ki varčuje na bankah. Velik problem predstavlja tudi za upokojence, saj jim ne omogoča ustreznega obrestovanja njihovih življenjskih prihrankov. Upokojenci se izogibajo tveganim naložbam v vrednostne papirje, trenutno stanje na trgih pa jim ne nudi dovolj ustreznih načinov varčevanja, ki bi imele primerno razmerje med tveganjem in donosnostjo.

Okolje spodbuja potrošnjo, ne varčevanja

Trenutno stanje vpliva tudi na namenske sklade, namenjene varčevanju za pokojnino. Obrestne mere državnih obveznic, ki poleg depozitov predstavljajo pomembno utež v takih skladih, so na zelo nizkih ravneh. Istočasno pa so na rekordnih ravneh vrednotenja delnic. Pokojninski skladi se tako soočajo z dilemo: se sprijazniti z ničelno donosnostjo ali več tvegati.

Vsak od teh dveh scenarijev bo negativno vplival na donose varčevalcev. V kolikor se upravitelji sprijaznijo z minimalno donosnostjo, se bodo v roku nekaj let morali soočiti z likvidnostnimi težavami, saj se lahko hitro znajdejo v situaciji, ko bo na voljo manj denarja za izplačilo sprotnih obveznosti. V kolikor pa se upravitelji odločijo za višje tveganje (do česar je v mnogih primerih že prišlo), se bodo morali soočiti tudi s krizami na delniških trgih, katere bi prav tako lahko pripeljale do likvidnostnih težav. Trenutna vrednotenja na razvitih trgih nam razkrivajo, da bodo prihodnji donosi delniških naložb verjetno precej nižji od tega, česar smo bili vajeni v preteklih letih.

Poleg že navedenih, opažamo še eno nevarnost nizkih obrestnih mer. In sicer gre za nepotrebno zadolževanje samo zato, ker je denar v času nizkih obrestnih mer poceni. Ideja poceni zadolževanja je namreč povsem nasprotna od dolgoročnega varčevanja. Tisti, ki vrača posojilo, četudi po nizki obrestni meri, ne bo (toliko) varčeval. Okolje nizkih obrestnih mer namreč spodbuja potrošnjo in ne varčevanja.

Kako naprej?

Ne glede na vse, enostavnega odgovora na vaše vprašanje ni. Najprej si sami postavite vprašanje, če ste se pripravljeni odpovedati likvidnosti za nekaj deset evrov obresti. Varčevalci na bankah se boste tako morali soočiti z dejstvom, da boste morali za donos, ki ste ga vajeni, več tvegati. Druga možnost pa je, da se sprijaznite z ničelno donosnostjo svojih sredstev. V vsakem primeru vam svetujemo, da v kolikor se odločite za vstop na finančne trge, svoj portfelj ustrezno razpršite med različne naložbene tipe (delnice, obveznice, gotovina in alternativne naložbe) ter se pred tem posvetujete s svojim finančnim svetovalcem.

Glede na trenutno znane podatke, predvidevamo, da vaš cilj niso nadpovprečni donosi ampak nekaj, česar ste bili v preteklih letih vajeni na banki. Prav tako ste tudi že povedali, da niste pripravljeni sprejeti višje stopnje tveganja. Zato vam lahko že sedaj povemo, da se delniškim naložbam v večji meri izognite. Bolj bi se bilo smiselno z delom sredstev izpostaviti obvezniškim naložbam, del sredstev pa še naprej pustite v gotovini, vendar brez vezave. Seveda ustrezno razmerje med posameznimi naložbenimi razredi se bo dalo določiti šele po tem, ko bomo določili vaš profil vlagatelja. Obenem pa se morate zavedati, da se tudi z bolj varnimi oblikami naložb izpostavljate naložbenemu tveganju.

Posvetujte se s svetovalcem

Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno vodenje naložb od teh čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve. Pravilo pravi, da bo vaše naložbe bolje upravljala strokovno usposobljena oseba, ki razpolaga z zadostnim znanjem, časom in potrebnimi informacijami. Poleg tega se naložbeni strokovnjaki čustveno ne navežejo na premoženje strank in tudi zaradi tega lahko premoženje upravljajo bolj uspešno. Glejte na finančnega svetovalca, kot na osebnega trenerja. To je oseba, ki na podlagi vaših želja in trenutnega stanja oceni kako boste najlažje dosegli svoje cilje. To je oseba, ki vam lahko pomaga zmanjšati negativne dejavnike in povečati pozitivne. Obenem pa vas nauči, kaj in kako morate početi, da bo vaš trud imel čim večji učinek. In tako, kot osebe brez predhodnega znanja o prehrani in potrebnih vajah potrebujejo osebnega trenerja, da jim svetuje kaj je za njih najbolje in obenem spremlja njihov napredek, je podobno tudi pri finančnih svetovalcih.

Ne glede na to ali boste za nasvet vprašali svojega znanca, ki se spozna na te zadeve ali s finančnim svetovalcem, vam svetujemo, da pred investiranjem pridobite drugo mnenje.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Prenesite si priročnik o alternativnih naložbah

Alternativne naložbe spadajo med naložbene možnosti, ki so vedno bolj razširjene tudi med slovenskimi vlagatelji. Zato smo se odločili za izdajo priročnika o alternativnih naložbah, s katerim bi radi predstavili prednosti in slabosti tega novega naložbenega razreda.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja