3 pravila za uspešno investiranje v 2017

Članek slika

Vlagatelji, ki želijo tudi v letu 2017 beležiti pozitivne donosnosti, morajo slediti trem glavnim pravilom.

Leto 2017 je po mnenju številnih analitikov leto streznitve, saj so vlagatelji uvideli, da trgi niso le področje, ki samo raste ampak je tudi priča obdobjem izredno visoke volatilnosti. Čeprav je bilo leto 2016 že osmo zaporedno leto pozitivnih donosov na delniških trgih, so se pomembnejša svetovna gospodarstva v tem času spopadala s številnimi problemi.

Pozitivne donose delniških trgov se pričakuje tudi v letu 2017, ampak ti bodo morali biti podprti tudi s pozitivnimi gospodarskimi kazalci. Tako lahko vlagatelji letos pričakujejo večja odstopanja med posameznimi delniškimi trgi. Do izraza bo prišla presoja upravljavcev pri izbiri posameznih delnic.

Eno izmed najbolj pomembnih vprašanj letos bo znova monetarna politika Federal Reserve (Fed). Na tapeti pa bodo tudi volitve v evropskih državah. Kakršnakoli odstopanja od predvidenega nadaljevanja zmanjševanja stimulacij in pričakovanega okrevanja svetovnih gospodarstev bi lahko vplivala na povišano volatilnost delniških trgov.

Vlagatelji bodo v letu 2017 morali slediti naslednjim pravilom:

1. Razmislite o prilagoditvi vašega portfelja: Leto 2016 je poskrbelo za rast pomembnejših indeksov in posledično tudi za zvišanje vrednosti naložbenih portfeljev vlagateljev. V kolikor v zadnjem letu niste naredili analize obstoječih naložb in preverili skladnosti strateško alokacije vloženih sredstev z začrtano dolgoročno naložbeno strategijo, priporočamo, da to storite čimprej ob pomoči svetovalca.

2. Bodite selektivni pri izbiri naložb: Vrednotenja delnic v ZDA niso več nizka. Po nekaterih raziskavah so vrednotenja ameriških delnic ena izmed najvišjih v zgodovini. Tako je posledično nastalo več priložnosti za rast na drugih trgih. Mnogi analitiki v letošnjem letu izpostavljajo tudi trge v razvoju, predvsem mejne trge. Istočasno pa glede trgov v razvoju svarijo zaradi nepredvidljivosti tako pozitivnih kot negativnih gibanj. Vedno večjo vlogo pa bodo v portfeljih vlagateljev igrale alternativne naložbe.

3. Pričakujte več ovir: Zadnjih nekaj mesecev so vlagateljem prinesli nadpovprečne donose in podpovprečno volatilnost delniških tečajev. Tako je logično, da je verjetnost da bo volatilnost nizka tudi v prihodnjem obdobju, precej nižja. Tako bo letos v ospredje prišlo aktivno upravljanje in znanje upravljavca.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja