Skrbnik Madoffovega premoženja toži JP Morgan Chase

Ob izbruhu škandala se je škoda za vlagatelje ocenjevala na 65 milijard dolarjev

Članek slika

Madoff je izgubil premoženje in v zameno dobil 150 let zaporne kazni. Irving Picard je zadolžen, da med likvidacijo Madoffovega premoženja nekje najde denar za poplačilo dolgov vlagateljem. V zadnjih tednih je vložil poplavo tožb proti bankam, borznim posrednikom in drugim posameznikom.

Sodno imenovani skrbnik premoženja propadlega finančnega prevaranta Bernarda Madoffa je v četrtek na sodišču v New Yorku vložil tožbo proti banki JP Morgan Chase, od katere zahteva 6,4 milijarde dolarjev za prevarane Madoffove vlagatelje.

Irving Picard je zadolžen, da med likvidacijo Madoffovega premoženja nekje najde denar za poplačilo dolgov vlagateljem in doslej mu je v dveh letih uspelo najti le 1,5 milijarde dolarjev. V zadnjih tednih je vložil poplavo tožb proti bankam, borznim posrednikom in drugim posameznikom. Med drugim je pretekli teden vložil tožbo proti banki UBS za dve milijardi dolarjev, toži tudi 40 nekdanjih Madoffovih uslužbencev in celo sorodnikov, da bi prišel do potrebnih 20 milijard dolarjev za poplačilo. Mudi se zato, ker morajo tožbe biti vložene do 11. decembra.

Ob izbruhu Madoffovega škandala se je škoda za vlagatelje ocenjevala na 65 milijard dolarjev, čas pa je pokazal, da gre večinoma le za nadaljevanje pohlepa, ki je vlagatelje pripeljal do Madoffa. Ta je 20 let gradil piramidno shemo in z denarjem novih plačeval visoke vsote starim vlagateljem, dokler se ni piramida v času krize sesula.

72-letni Madoff je izgubil premoženje in v zameno dobil 150 let zaporne kazni. Picard je zelo temeljit in sedaj preganja tudi tiste domnevno oškodovane Madoffove vlagatelje, ki so v bistvu zaslužili precej več, kot pa domnevno izgubili.

Tako kot prej banka UBS je tudi banka JP Morgan Chase ogorčeno napadla tožbo kot povsem neutemeljeno. Po drugi strani Picardovi pravniki trdijo, da bi banka morala vedeti, da je nekaj narobe, saj je Madoff 20 let plačeval izjemno visoke vsote vlagateljem. Banka trdi, da ni imela pojma o prevarah in da je vedno poslovala v skladu z vsemi zakoni in pravili.

Dokumentrani film o veliki prevari Bernarda Madoffa: »The Madoff Affair« (54m4s)

Prvi del (8m37s):

Drugi del (8m25s):

Tretji del (6m44s):

Četrti del (6m55s):

Peti del (6m17s):

Šesti del (6m35s):

Sedmi del (5m36s):

Osmi del (4m55s):

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja