Pisno sporočilo o vrednostnih papirjih po novem le na zahtevo

Članek slika

Imetniki vrednostnih papirjev letos izpiska stanja na računih ne bodo več prejeli avtomatično po pošti, temveč jim ga bo KDD poslala le na zahtevo.

Z letom 2012 je namreč mogoče v stanje na računu vrednostnih papirjev vpogledati tudi prek računalnika, zato so avtomatično poštno pošiljanje letnih izpiskov fizičnim osebam ukinili.

Centralno klirinška depotna družba (KDD) je imetnikom vrednostnih papirjev v preteklih letih običajno v januarju oz. začetku februarja poslala letni izpisek stanja na njihovih računih na dan 31. december preteklega leta. Ker pa je z letom 2012 uvedla še dodatne možnosti za prevzem letnega izpiska stanja, avtomatičnega poštnega pošiljanja letnih izpiskov ni več.

Novost velja le za fizične osebe

Novost velja le za fizične osebe - teh je približno 600.000 -, medtem ko za pravne osebe sprememb ni. To pomeni, da bodo letni izpisek stanja tako kot doslej tudi v prihodnje prejele po pošti.

Kot je razvidno s spletnih strani KDD, lahko fizične osebe letni izpis stanja na dan 31. december 2011 prejmejo kadarkoli v letu 2012, pri čemer je mogoče izbirati med neposrednim prikazom letnega izpiska na računalniškem zaslonu (ta možnost je na voljo fizičnim osebam, ki imajo kvalificirano digitalno potrdilo), prejemom letnega izpiska po pošti ali osebnim dvigom na sedežu KDD.

Novost je tudi enostavnejše naročanje izpisa stanja

Novost v letu 2012 je tudi enostavnejše naročanje izpisa stanja na izbrani datum, in sicer lahko imetniki to naročilo oddajo kar prek spletne strani KDD.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja