Do 16. januarja rok za prijavo dohodnine od najemnin

Članek slika

Davčni zavezanci, ki so v letu 2011 oddajali fizičnim osebam premoženje v najem, morajo najpozneje do 16. januarja 2012 na pristojni davčni upravi oddati napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem.

Napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov, je Davčna uprava RS (Durs) zapisala v danes objavljenem javnem pozivu k vložitvi napovedi.

Zavezanci, rezidenti Slovenije, so dolžni napovedati dohodke iz oddajanja premoženja v najem tako v Sloveniji kot tudi v tujini, medtem ko morajo nerezidenti prijaviti le dohodke iz oddajanja premoženja v naši državi.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se vloži preko portala eDavki ali na predpisanem obrazcu za to napoved.

Kazni, če spravite davčni organ v zmoto

Zavezanci za akontacijo dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem so kaznovani za prekršek, če nepravočasno vložijo davčno napoved, če je ne vložijo ter če v davčni napovedi navedejo neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke in s tem spravijo davčni organ v zmoto, so še navedli na Dursu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja