Vse minimalne plače za januar na predpisano višino

Članek slika

Konec leta se izteče prehodno obdobje, v katerem so lahko delodajalci ob dogovoru z zaposlenimi izplačevali nižjo minimalno plačo od zakonsko določene.

Tako bo moralo biti izplačilo za januar v celotni višini minimalne plače, so danes spomnili v ZSSS. Zavzemajo se za spremembo dohodninske zakonodaje, da bi povečali realno vrednost nizkih plač.

Za prehodni znesek se je dogovorilo 1611 delodajalcev

Prehodni znesek minimalne plače - za katerega so se lahko za dveletno obdobje dogovorili delodajalci, pri katerih bi dvig v celotni višini povzročil velike težave, večja odpuščanja ali propad podjetja - letos znaša 698,27 evra bruto, celotni znesek minimalne plače pa je 748,10 evra bruto.

Za nižji znesek minimalne plače se je po podatkih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) dogovorilo 1611 delodajalcev, pri katerih takšno plačilo po oceni zveze prejema med 7000 in 8000 zaposlenih. Med temi delodajalci so družbe Alpina, Velana, Tosama, Beti, Iskra, Jelovica, Lip Bled, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala svetovalka ZSSS Andreja Poje.

Konec letošnjega leta se to prehodno obdobje izteče in delodajalci bodo morali v izplačilih za januar 2012 zagotoviti polno izplačilo minimalne plače.

Minimalna plača se bo s 1. januarjem uskladila vsaj z letno stopnjo inflacije v decembru. Po zakonu minister, pristojen za delo, pri določitvi minimalne plače sicer poleg rasti cen življenjskih potrebščin upošteva tudi gibanje plač, gospodarske razmere oz. gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti.

Delodajalci so imeli dve leti možnost, da se pravočasno pripravijo na 1. januar 2012, zato to ne bi smelo biti presenečenje, je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

V ZSSS so znova poudarili, da bi bilo treba spremeniti definicijo minimalne plače, po katero se vanjo vštevajo tudi vsi dodatki razen nadur.

Minimalno plačo je septembra letos prejemalo okoli 41.000 delavcev, od tega jih je bilo okoli 28 odstotkov v predelovalnih dejavnostih, 15 odstotkov v trgovini in 10 odstotkov v gradbeništvu, je povedala Pojetova.

Anomalije dohodninske zakonodaje

ZSSS se je danes znova zavzela za spremembo dohodninske zakonodaje, in sicer po besedah izvršnega sekretarja ZSSS za ekonomsko področje Ladislava Rožiča predlagajo povečanje števila dohodninskih razredov na pet, dvig letnih davčnih osnov za vse razrede ter vzpostavitev "realnejših pragov za srednje in najvišje razrede", oprostitev plačila dohodnine za osebe, ki imajo do 10.000 evrov letnega dohodka, in spremembo splošne olajšave z namenom zmanjševanja razlik.

Rožič opozarja, da se pri določenih dvigih bruto plače neto plača zniža, tako je npr. pri povišanju bruto plače z 860 na 870 evrov neto plača nižja za 20 evrov. Druga "anomalija" je po njegovih besedah ta, da oseba, ki mesečno prejme 1160 evrov bruto oz. 800 evrov neto, že pade v drugi dohodninski razred s 27-odstotno stopnjo. "Tako ti zaposleni z nizkimi dohodki predstavljajo srednji razred," pravi. V najvišji razred, z 41-odstotno stopnjo, se uvrstijo tisti, ki mesečno prejmejo 1970 evrov bruto oz. 1261 evrov neto.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja