Po nov avto na Madžarsko ali na Dansko?

Članek slika

Razlike v neobdavčenih cenah novih avtomobilov po Evropi se zmanjšujejo. A so v nekaterih primerih še vedno velike, zato lahko kupec, ki se odloči za nakup avtomobila v tujini precej prihrani, tudi do nekaj evrskih tisočakov.

Realne cene avtomobilov se nižajo že več kot desetletje

Zadnje aktualno poročilo Evropske komisije o cenah avtomobilov v državah članicah Evropske unije kaže, da so se lani realno znižale povprečno za 2,5 %. V 24 državah so se cene avtomobilov realno znižale, v dveh pa so bile stabilne (v Italiji in na Malti so se povečale za 0,2 %), na Portugalskem pa so se povečale za 2,6 %. Pri čemer velja za Portugalsko omeniti, da so imeli tamkajšnji kupci korist zaradi nadpovprečnega znižanja realnih cen v letu 2009, ko so te padle za kar 6,7 %. Znižanje realnih cen avtomobilov je bilo še posebej izrazito na Slovaškem (– 17,4 %), v Bolgariji (– 13,5%), v Sloveniji (– 11,6 %) ter na Češkem (– 9 %). Kot ugotavljajo pri Evropskem potrošniškem centru, se zmanjševanje realnih cen avtomobilov po vsej EU dogaja že več kot desetletje, kar dokazuje, da med proizvajalci na trgu novih avtomobilov deluje konkurenca.

Dejavnikov na razlike v cenah je več

Če primerjamo cenike avtomobilskih proizvajalcev, so manjše tudi razlike v cenah osebnih vozil med posameznimi državami članicami EU, a v nekaterih primerih še vedno dovolj velike, da lahko lahko kupec, ki se odloči za nakup avtomobila v tujini, še vedno precej prihrani. V primerjavi cen avtomobilov za posamezne trge smo namerno zanemarili poizvedovanje o posebnostih deželnih oprem, ki so na posameznih trgih seveda različne, a v primerjavi, ki ga je Evropska komisija objavila pred dobrima dvema mesecema, si je, predpostavljamo, najverjetneje prizadevala primerjati čimbolj enake avtomobile. Razlike v neto cenah so v nekaterih primerih še vedno ekstremne, tako bo kupec alfine giuliette na Finskem plačal kar 72% več kot Slovenec, ki jo bo doma neobdavčeno kupil najceneje v Evropi. Evropsko primerjalno gledano so v Sloveniji najugodnejši še fiatova panda, za katero mora kupec v Latviji odšteti kar 62% več in nissanov note, ki je najdražji v Avstriji (za 40%). Zaradi vožnje po levi strani vozišča in posledičnega volana na desni strani vozila bi vsak slovenski potencialni kupec novega avtomobila eliminirali trge Velike Britanije, Irske, Cipra in Malte, čeprav so se slednji v primerjavi nekajkrat izkazali tudi zelo ugodni za nakup. Pri tem namreč nismo preverjali možnosti, ali je na teh trgih moč naročiti vozilo z volanom na levi strani in še zlasti, če bi se lahko s trgovcem dogovoril, da nam ga dostavi v Slovenijo. Terenec kia sorento, ki pri nas po podatkih Evropske komisije brez davščin stane 30.600 evrov nas bi tako na Malti stal 23.000. Različne cene avtomobilov na posameznih trgih izhajajo iz splošnega življenjskega standarda v državi, različnih obdavčitev in vsekakor tudi etabliranosti posamezne avtomobilske blagovne znamke na trgu.

Izplača se preveriti pri sosedih

Zaradi geografske bližine smo preverili ali se nakup novega avtomobila izplača pri naših sosedih, na Madžarskem. Za prej omenjeni kiin terenec bi na Madžarskem brez davka tako odšteli kar 6300, za model istega proizvajalca soul pa 2400 evrov manj kot pri nas. Opazneje cenejši so tudi BMW 320d (4670 EUR), 520d (7400 EUR) in 730d (8230 EUR), subaru outback (5430 EUR) audi A6 in A8 ( 3300 EUR), renault scenic (3700 EUR), mazda 6 (2830 EUR), citroen C4 picasso (2340 EUR), honda civic in accord (2340 EUR), citroen C4 picasso (2340 EUR), peugeot 3008 in 5008 (2560 in 2300 EUR), volvo S60 (2270 EUR), mercedes E220 (2100 EUR), citroem C5 (2000 EUR), nissan qashqai (1660 EUR). Nekateri avtomobili pa so tam tudi dražji, med njimi vsi primerjani modeli znamke VW. Med primerjanimi avtomobili jih je kar 20 bilo najcenejših ravno na Madžarskem, s 17 najcenejšimi modeli pa sledi trg na Danskem, zato bi bilo smiselno preveriti tudi cene na tamkajšnjem avtomobilskem trgu.

Davščine plačamo v Sloveniji

Glede plačila dajatev sme se obrnili na DURS, kjer so nam najprej pojasnili, da se za novo tretira tisto vozilo, ki je v Slovenijo uvoženo 6 mesecev po tem, ko je bilo prvič dano v uporabo ali nima več kot 6000 prevoženih kilometrov, pri čemer mora biti izpolnjen eden od obeh navedenih pogojev. Slovenska zakonodaja je na področju obdavčitve pridobitev novih osebnih vozil usklajena z določbami direktive ES, ki enotno ureja področje obdavčitve z davkom na dodano vrednost. Tako veljajo za nova motorna vozila posebne določbe, in sicer se nova vozila obdavčijo z DDV v državi, kjer se registrira novo motorno vozilo. Tako morajo fizične osebe v 15 dneh od dneva pridobitve prijaviti pridobitev novega motornega vozila na obrazcu DDV-NPS-P1, ki služi registracijskemu organu kot potrdilo o plačilu davka na dodano vrednost. Davčni organ (kjer koli v Sloveniji, ne glede na prebivališče osebe) bo tako na podlagi napovedi odmeril DDV, DMV in okoljsko dajatev. Osnovo za odmero DDV predstavlja vrednost vozila in vse pripadajoče dajatve (tudi DMV in okoljska dajatev). Šele na podlagi plačila vseh bo moč vozilo tudi registrirati, razlika med uvozom iz države članice EU in nakupom pri domačem prodajalcu v Sloveniji je ta, da pri slednjem vse to opravi že prodajalec. Vsekakor vredno razmisleka, še zlasti ker do prvega prodajalca na Madžarski strani meje ni daleč, potrebnih pa je tudi nekaj več birokratskih poti, a prihranek lahko odtehta tudi te skrbi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja