Nizka obrestna mera naj ne bo odločilni dejavnik pri izbiri potrošniškega kredita

Potrošniški krediti pod drobnogledom ZPS

Članek slika

Pri ZPS so preverili ponudbo potrošniških kreditov na spletnih straneh petnajstih bank in hranilnic. Ugotovili so, da so razlike v cenah kreditov občutne.

Pri najemu kredita v višini 7.000 evrov za dobo štirih let, lahko prihranite do 350 evrov. Tudi pri najemu kredita se zamenjava banke lahko zelo splača.

Preverite ponudbo na trgu in pridobite celovito informacijo o kreditu

Še pred sklenitvijo pogodbe je banka potrošniku dolžna zagotoviti predhodne informacije o kreditu, na podlagi katerih lahko primerjajo različne ponudbe in presodijo o ustreznosti kredita glede na potrebe in finančni položaj, na njihov željo pa jim mora izročiti tudi izvod kreditne pogodbe. Skladno z novim Pravilnikom o vsebini in obrazcih za predhodne informacije o potrošniških kreditih so potrošniki namreč končno dobili pravico do celovite obveščenosti o vseh elementih najema kredita in o kreditni pogodbi pred samim podpisom le te. Pred tem je bil potrošnik z vsemi, za informirano odločitev, potrebnimi informacijami seznanjen šele, ko je v banki dobil v podpis pogodbo, po principu "vzemi ali pusti". Pri tem pa pri ZPS potrošnike pozivajo, naj od banke te informacije zahtevajo, če je to potrebno. Pregled bančnega svetovanja letos spomladi je namreč pokazal, da banke pogosto pozabijo na svoje zakonske dolžnosti.

Bančno okno Vzajemcev

Potrošniki, pazljivo preberite pogodbo!

Pred sklenitvijo kreditne pogodbe potrošnikom pri ZPS svetujejo, naj se prepričajo, ali so seznanjeni z vsemi stroški in pogoji odplačevanja ter ali je določena ponudba za njih res najbolj ugodna. »Pri izbiri kredita naj bodo potrošniki pozorni na vse elemente pogodbe, ki jo nameravajo skleniti. Nizka obrestna mera naj ne bo odločilni dejavnik, saj na končno ceno kredita vplivajo tudi drugi stroški. Stroške kredita si lahko najbolje ponazorijo s skupnim zneskom kredita, o katerem jih mora informirati banka. Kredite v istem znesku in z isto ročnostjo pa najbolje primerjajo med seboj s pomočjo efektivne obrestne mere EOM, ki vključuje vse bistvene stroške kredita. Pri izbiri med fiksno in spremenljivo obrestno mero torej ne sme zavesti slednja, ki je mogoče nižja in zato na prvi pogled bolj privlačna. Potrošniki naj se zavedajo, da v primeru rasti referenčne obrestne mere Euribor, ki je trenutno zelo nizka, naraste tudi mesečni obrok kredita. Predvsem tistim, ki se nameravajo zadolžiti za več let, priporočamo, naj razmislijo o najemu kredita s fiksno obrestno mero«, opozarja Boštjan Krisper, strokovnjak za področje financ pri ZPS.

Primerjalne tabele ponudbe: predpostavili so, da gre za komitenta banke, ki za najem kredita ne najema dodatnih storitev in nima posebnih ugodnosti

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

* = Podatka ni v informativnem izračunu na spletni strani banke
** = Ker Banka Koper v EOM ne vključuje stroškov zavarovanja, ta podatek ni primerljiv z ostalo ponudbo
*** = Poseben pogoj za odobritev kredita je, da ste komitent pri banki vsaj 6 mesecev in poslujete vsaj z eno plačilno kartico