Kazenske točke lahko tudi znižate

Članek slika

Po podatkih Ministrstva za pravosodje je lani kar kar 1751 voznikov izgubilo vozniško dovoljenje zaradi zbranih 18 kazenskih točk, letos pa že kar preko 1800. 4 kazenske točke si lahko vozniki znižajo z obiskom treninga varne vožnje, tudi prostovoljno.

Le enkrat v treh letih..

Po podatkih Ministrstva za pravosodje je lani kar kar 1751 voznikov izgubilo vozniško dovoljenje zaradi zbranih 18 kazenskih točk, letos pa že kar preko 1800. Na program obveznega izobraževanja iz prometne varnosti so jih lani napotili 6457, samo do 21. septembra letos pa že preko 5200. Zgovorna podatka, ki pričata o pogostosti nuje ponovnega opravljanja vozniškega dovoljenja, ki marsikateremu vozniku poleg prepovedi vožnje predstavljata tudi strošek s ponovnim opravljanjem vozniškega izpita. Toda vozniki lahko enkrat v treh letih kazenske točke znižajo, tako prostovoljno, kakor na podlagi napotitve, če se udeležijo posebej predpisanega programa varne vožnje.

Cena tečaja je 250 evrov

Ko enkrat voznik s strani države dobi napotilo, se oglasi v enem izmed centrov, ki je pooblaščen za izvajanje tega programa. Brane Legan, inštruktor v Centru varne vožnje na Vranskem, ki deluje v okviru AMZS, pojasnjuje, da se program sestoji iz teoretičnega dela, ki ga kandidati opravljajo takoj na začetku, v treh dneh po 4 ure, sledi pa mu praktični del s petimi praktičnimi vajami na samem poligonu. Ko opravi ta program, se kandidatu izbrišejo 4 kazenske točke. Kot dodaja Legan, sta po novem zakonu možnosti dve, in sicer obvezna napotitev in pa prostovoljna, ko se kandidat sam odloči za znižanje kazenskih točk, kar pa lahko stori le enkrat v treh letih. Pri prostovoljni udeležbi tečaja za zniževanje kazenskih točk pa je pogoj tudi ta, da te niso bile zbrane v prekrških v zvezi z vožnjo pod vplivom alkohola ali psihoaktivnih snovi. Cena tečaja znaša 250 evrov in je določen s strani države, ta pa je strogo določila tudi vsebino samega programa, tako da je ta pri vseh pooblaščenih centrih vsebinsko enak. Država je takšnim voznikom tako predpisala tudi srečanje s psihologom, ki po Leganovih besedah voznike prekrškarje sooči tudi s psihosocialnimi vidiki varnosti v cestnem prometu.

Porast zanimanja

Samo na Vranskem se vsak teden omenjenega programa udeleži več kot 20 voznikov. Po Leganovih besedah pa velik porast zanimanja beležijo zlasti v zadnji polovici leta. Do 1.7, letos, kar je v veljavo stopila nova prometna zakonodaja prostovoljcev še ni bilo, saj so do tega datuma vsi kandidati bili napoteni. Glede same strožje zakonodaje, ki je z julijem letos prinesla še drastičnejše, je velikokrat v ospredju strah pred visoko denarno kaznijo, manj se zavedamo lastne varnosti. Po Leganovih besedah se udeleženci v prometu bojijo predvsem tega, da jih v prekršku zaloti policija, kar je napačno razmišljanje. Tudi sam po veljavi novih kazni na cesti opaža strah pred kaznimi in se bodo vozniki v bodoče morali bolj zavedati pomena same varnosti, saj je ta še vedno zgolj v rokah in nogah udeležencev. Za dvig prometne kulture bo pa vsekakor potrebna tudi menjava generacije, zato se bo po njegovem prepričanju potrebno posvetiti zlasti mladim.

Osnovni tečaj že od 150 evrov

Tudi za vse ostale programe treningov varne vožnje v zadnjih dveh letih v centru na Vranskem, ki je primerljivo moderen in tudi po velikosti eden največjih v Evropi, beležijo izredno povečanje ne le zanimanja, temveč tudi obiska, s čimer smo primerljivi z razvitimi evropskimi državami. Tako samo pri voznikih motornih koles letos beležijo skoraj 200 odstotno povečanje obiska, nič slabšega tudi pri voznikih osebnih vozil, pri čemer je vzpodbudno dejstvo, da je med njimi vedno več mladih, med 25-tim in 35-tim letom, ki so statistično najbolj problematična skupina. Za motoriste je tako na voljo 9 programov, za avtomobiliste trije programi varne vožnje in poseben program varčne vožnje, poseben program imajo tudi za voznike avtodomov, dostavnih vozil in tovornjakov. Samo za ponazoritev, osnovni celodnevni tečaj za avtomobiliste stane 162 evrov za motoriste pa 150 evrov, člani AMZS pa so deležni 20 % popusta. Pri samem treningu priporočajo lastno vozilo, saj po Leganovih besedah udeleženec dokončno spozna svoje vozilo, kako se obnaša in kako ga obvladovati v različni kritičnih situacijah. Po Leganovih besedah je prav vsak udeleženec, ne glede na to ali je začetnik ali profesionalec z dolgoletnim vozniškim stažem, po zaključku tečaja vedno zadovoljen in pozitivno presenečen, tako da ne beležijo prav nobenih pritožb. Dobra naložba v varnost torej.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja