Plače v Sloveniji junija višje

Članek slika

Po majskem zvišanju so se plače nekoliko zvišale tudi v juniju. Povprečna mesečna neto plača je znašala 985,95 evra, kar je 0,3 odstotka več kot mesec prej in 2,1 odstotka več kot junija lani. Povprečna bruto plača pa je znašala 1520,92 evra, kar je 0,3 odstotka več kot maja in dva odstotka več kot junija lani.

V prvih šestih mesecih je bila povprečna mesečna plača v primerjavi s prvim polletjem lani v neto znesku višja za 2,8 odstotka, v bruto znesku pa za 2,6 odstotka, je razvidno iz začasnih podatkov, ki jih je danes objavil državni statistični urad.

Povprečna mesečna bruto plača v juniju se je v primerjavi s plačo za maj zvišala v večini področij dejavnosti. Najopazneje v področjih dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 8,5 odstotka), gradbeništvo (za 3,4 odstotka) ter promet in skladiščenje (za 2,9 odstotka).

Znižanje povprečne mesečne bruto plače je bilo najopaznejše v področjih dejavnosti finančne in zavarovalniške dejavnosti (za 4,7 odstotka) ter zdravstvo in socialno varstvo (za 1,1 odstotka) in druge dejavnosti (za 0,5 odstotka).

S plačo za junij je bilo plačanih povprečno 170 ur na zaposleno osebo, enako kot prejšnji mesec. Povprečna mesečna bruto plača za plačano uro za junij je bila glede na maj višja za 0,2 odstotka; znašala je 8,93 evra.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja