Ko pot v tujino lahko pomeni vaš finančni zlom!

Članek slika

Zdravstvena zavarovanja za tujino beležijo vedno več zanimanja. V Ameriki, Skandinavskih državah, Avstraliji in Kanadi so stroški zdravstvene oskrbe višji, zato se priporoča izbira višjega kritja, za običajne destinacije EU zadostuje tudi osnovno. Bodite pozorni na pogoje – pri nekaterih zavarovalnicah je za kritje stroškov nujno takojšnje obvestilo zavarovalnice.

Vedno večja zavest, vedno več zavarovancev

Pred nami je čas dopustov, ko poleg izbire destinacije Slovenci vedno pogosteje pomislimo tudi na zavarovanje za primere zdravstvenih nevšečnosti. Vsaj tako opažajo pri zavarovalnicah, kjer povedo, da zavedanje pomena turističnih zavarovanj, med katera sodijo tudi zdravstvena zavarovanja na potovanju z asistenco, narašča. Kot pojasnjujejo pri Generaliju se trendi, ki veljajo za naše okolje, gibajo v smeri okrevanja po recesiji in ponovno beležimo rast denarja, namenjenega potovanjem in počitnicam, simultano pa narašča tudi potreba po varnosti. Tako tudi v Generaliju beležijo postopno rast premij za turistična zavarovanja in so z rezultati zadovoljni. Od julija 2010, ko so prenovili postopek sklepanja on-line zavarovanja, ko je zavarovanje mogoče skleniti tudi še "v zadnji minuti", oziroma dan pred odhodom v tujino, beležijo rast števila on-line sklenjenih zavarovanj. Tudi sicer so na segmentu turističnih zavarovanj glede na preteklo leto beležili 10 % rast. Tudi mag. David Kastelic, član uprave Zavarovalnice Maribor (ZM) za trženje pravi, da opažajo, da se vedno več zavarovancev odloča za turistična zavarovanja z asistenco v tujini, in sicer predvsem zaradi kritja stroškov zdravstvene oskrbe v tujini, nadomestila za izgubljeno prtljago in kritja dodatnih stroškov, povezanih z zamudo poleta. Nič drugače ni pri Triglavu in Adriatic Slovenici (AS), kjer pri slednji povedo, da se večina slovenskih državljanov, ki se odpravljajo v tujino (poslovno, prostočasno, študij, delo…), zaveda velikih razlik med sistemi zdravstvenih zavarovanj v Sloveniji in v drugih državah, kar se odraža pri velikem številu sklenjenih zdravstvenih zavarovanj z asistenco v tujini. Pri AS, kjer omenjeno zavarovanje ponujajo v sodelovanju z mednarodno uveljavljeno asistenčno hišo CORIS, se letno za to zavarovanje odloči preko 200.000 zavarovancev.

Pogosto se sklene že pri turističnih agencijah, kot del aranžmaja

Kot pojasnjuje Kastelic, se veliko zavarovancev zavaruje neposredno pri turističnih agencijah (kot del aranžmaja), zato je o natančnih številkah, koliko ljudi se sploh zavaruje na poteh v tujino težko govoriti. Pri Adiatic Slovenici pa dodajajo, da je izbira samega paketa storitev, ki jih ponuja tovrstno zavarovanje, odvisna tudi od izbire države, kamor posameznik potuje. Stroški zdravstvene oskrbe so npr. v Ameriki, Skandinavskih državah, Avstraliji in Kanadi višji in je v teh primerih smiselna izbira paketa z višjo zavarovalno vsoto za kritje stroškov zdravstvene oskrbe. Nekoliko nižja kupna moč v zadnjem času, ki se odraža v manjšem številu turističnih potovanj oziroma so ta krajša, v določeni meri vpliva tudi na število sklenjenih zavarovanj z zdravstveno asistenco v tujini, prepričani pa so, da danes le malokdo potuje v tujino brez tovrtsnega zavarovanja. Pri Generaliju opozarjajo na vse večji pomen kakovostne asistence in celovitosti zavarovanja, ki ga sklenemo le enkrat, velja pa celo leto - torej na vseh potovanjih v tem obdobju. Obenem je pomembna tudi velika mera fleksibilnosti, saj je možno izbirati različna kritja; področja, kamor bomo potovali; namen potovanj - npr. za poslovne poti ali pa z eno zavarovalno polico po ugodnejši ceni zavarovati celotno družino.

Najpogosteje izplačani škodni dogodki iz naslova ambulantnega zdravljenja

Najpogostejše situacije, ko zavarovanci potrebujejo pomoč, so po podatkih Triglava v zimskem času športne poškodbe na snegu, v poletnem času pa prevladujejo razne bolezni. Tako so, kot ugotavljajo pri Generaliju, najpogosteje izplačani škodni dogodki prav iz naslova ambulantnega zdravljenja, pri čemer je najpomembneje, da takoj ko nastopi potreba zanj, informiramo 24 urni asistenčni center zavarovalnice, kjer bodo svetovali in organizirali vse potrebno, vključno z organizacijo medicinsko potrebnega prevoza domov. Kot dodajajo pri AS, asistenčni center posreduje natančna navodila, kako ravnati, ter kje se nahaja najbližja zdravstvena oskrba glede na bolezen ali poškodbo. Asistenčni center zabeleži klic in registrira uslugo. Ob obisku zdravnika ali zdravstvene ustanove v tujini zavarovanec preprosto pokaže svojo CORIS zavarovalno polico. Zdravnik ali zdravstvena ustanova račun za opravljene zdravstvene storitve nato posreduje na CORIS, kjer na podlagi registracije usluge izvedejo plačilo, pojasnjujejo pri AS.

Največja in najpogostejša napaka zavarovancev

Ena izmed pogostejših napak, ki jih naredijo zavarovanci, ko se jim zgodi zavarovalni primer, je, da nastanka zavarovalnega primera ne prijavijo oz. sporočijo v asistenčni center zavarovatelja. Kot pojasnjuje Kastelic iz Zavarovalnice Maribor, se kasneje pojavi problem, ko želi zavarovanec uveljavljati zahtevek za povračilo stroškov, vezanih na zavarovalni primer. Do povračila namreč zavarovanec, ki najkasneje v 48 urah po nastanku dogodka ni prijavil zavarovalnega primera, ni upravičen. Zelo pomembna je tudi pravilna izbira paketa storitev in je odvisna od države, v katero potujemo. Zavarovalni pogoji so predmet vsakega zavarovanja, tudi turističnega, zato predlaga, naj jih zavarovanec pred sklenitvijo zavarovanja tudi prebere in se, če se pojavijo določena vprašanja, o njih pogovori pred sklenitvijo oz. odhodom v tujino. Pri Generaliju opozarjajo tudi na pomen hranjenja vse potrebne zdravstvene dokumentacije in originalnih računov za zdravila in zdravstvene storitve, na podlagi katerih se vloži zahtevek za povračilo stroškov ambulantnega zdravljenja.

Hranite račune in dokumentacijo, ki naj se glasijo na vaše ime

Če asistenčne pomoči ne boste uporabili oziroma potrebovali in boste zdravstvene storitve plačali sami, pri Triglavu svetujejo, da opozorite zdravnike, zobozdravnike in druge izvajalce storitev, da opremijo račune z imenom in priimkom zavarovane osebe, opisom bolezni in zdravljenja, cenami posameznih storitev, naslovom, žigom in podpisom zdravnika, zdravstvene ustanove, lekarne ter vam izročijo izvide oz. zdravstveno dokumentacijo. S temi dokumenti bo pri Triglavu uveljavljanje povračila stroškov v domovini hitro in enostavneje.

Že za manj kot evro na dan

Pri Triglavu se zavarovanci najpogosteje odločajo za individualno obliko zavarovanja. Za 15-dnevno osnovno individualno zavarovanje je premija 14,80 EUR (nadstandardno stane 22,10 EUR), za družinsko zavarovanje 26,50 EUR (premija velja za vso družino; nadstandardno stane 39,70 EUR) ter za skupinsko zavarovanje 8,80 EUR na osebo (za skupino se šteje 10 ali več zavarovancev; nadstandardno stane 13,20 EUR). Pri Generaliju pa povedo, da so zavarovanci v povprečju za tovrstna zavarovanja pripravljeni odšteti okoli 25 EUR/potovanje/osebo, seveda pa je to odvisno v katere države potujejo in kakšno kritje oz. višine zavarovalnih vsot želijo imeti. Najpogosteje izbrano je kratkoročno zavarovanje za potovanja, ki trajajo do 8 dni in sicer komfortno zavarovanje za celo družino. Pri AdriaticSlovenici najpogosteje izbrana zavarovanja predstavijo iz vidika višine kritja. Tako pri krajših potovanjih prevladujejo sklenitve z osnovnim kritjem 20.000 evrov na osebo. Toda opažajo, da se povečuje število držav, v katerih so cene zdravstvenih storitev zelo visoke in izbrana zavarovalna vsota sploh ne zadošča, zato mora potnik sam plačati stroške nad zavarovalnim limitom. Prav vsem zato svetujejo, naj o tem razmislijo pred sklenitvijo zavarovanja. Tudi pri Zavarovalnici Maribor lahko zavarovanci izbirajo med večimi različnimi paketi, pri Zavarovanci lahko izbirajo med tremi različnimi paketi storitev, premija za sklenitev letnega turističnega zavarovanja pa se giblje od 26 € do 39 €, pri čemer pri izbiri prednjačita cenovno ugodnejši. Zavarovalnice torej ponujajo nadstandardne pakete, ki se razlikujejo tako po višini kritja, kakor tudi obsegu vključenih storitev.

Na križarjenih pričakujte takojšnje plačilo, kljub zavarovanju

Izbira zavarovanja je kot pojasnjujejo pri Triglavu praviloma pogojena s tem, kam potujemo, v kakšno okolje (turistično, mesta, EU, obljudena mesta ali eksotični kraji). Temu prilagodimo višino kritja, namreč znano je, kot omenjeno uvodoma, da so zdravstvene storitve v nekaterih državah izredno drage, zato za odhod v te države izberemo višja kritja, medtem ko za običajne destinacije EU oz. obljudene destinacije zadostuje tudi osnovno kritje. Vsekakor je v primeru odhoda v tujino, kjer je zdravniška oskrba slaba (malo ustanov), dobro imeti pri sebi tudi več denarja, saj se običajno izkaže, da take ustanove (oziroma kar zdravniki) hočejo takojšnje plačilo ne glede na to, da zavarovanec razpolaga z dokazili o ustreznem zavarovanju. To pravilo pa splošno velja na vseh ladjah (križarjenja).

Bolnišnični dan v ZDA se lahko giblje okoli 1.000 EUR

Zavarovalnice smo poprosili tudi za nekaj primerov iz njihove prakse, ko so zavarovanci potrebovali njihovo pomoč. Pri Generaliju tako povedo, da v primeru, če zavarovanec potrebuje reševalno letalo iz Amerike v Slovenijo, bo tak prevoz, poleg stroškov za vse nudene zdravstvene storitve, stal tudi do 100.000 EUR. Bolnišnični dan v ZDA se namreč lahko giblje okoli 1.000 EUR. Pri Triglavu izpostavijo primer, ko se je eden od njihovih zavarovancev odpravil na treking plezanje v oddaljeno deželo. Pri tem se je poškodoval (zlom hrbtenice). Stranki so zagotovili prevoz s helikopterjem do bolnišnice v tisti državi, koordinirali tamkajšnje dvomesečno zdravljenje in nato organizirali prevoz zavarovanca v ležečem položaju v domovino. Konkretnega stroška sicer niso izdali, vsekakor pa ni bil nizek. Pri AdriaticSlovenici navajajo primer državljana, ki je med obiskom v ZDA moral na nujno operacijo slepiča. Strošek kirurškega posega in kratkotrajne hospitalizacije je znašal 70.000 USD. Pri Zavarovalnici Maribor navedejo več primerov, ko so zavarovanci zboleli ali se poškodovali v tujini, pri tem pa bili deležni tudi po več dni intenzivnega zdravljenja ter prevozov v domovino in kot na koncu dodaja Kastelic, opažajo, da je veliko različnih pripetljajev, marsikaterega pa si dokler ni prišlo do te situacije, tudi sami nismo predstavljali.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja