Drugo mnenje: Premoženje lahko upravljate tudi sami

Članek slika

Ali lahko sam uspešno upravljam s svojimi naložbami, kljub temu, da nimam zadostnega znanja?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Odgovor je: ob zadostnem znanju boste uspešnejši, saj se boste izognili večjemu delu stroškov svetovalnih storitev. Glavne omejitve so znanje, čas in dostop do nekaterih produktov, do katerih vlagatelji sami težko pridejo. Kot sem že večkrat zapisal, je ena izmed glavnih nalog finančnega svetovalca, in česar mnogi (žal niti številni svetovalci sami) ne vedo, izobraževanje strank. Dejstvo je, da bi morala vsaka stranka, ki s svetovalcem dela vsaj 3 leta, znati s portfeljem operirati tudi samostojno, saj dobi zadosti znanja in podpore strokovnih služb. Ko me kdo izmed znancev ali sorodnikov prosi za pomoč pri financah, jim le-to z veseljem ponudim, vendar na drugi strani skrbim za to, da se ob tem izobražujejo tudi sami. Nenazadnje, kdo bo na boljšem: oseba, za katero skrbite ali oseba, ki jo naučite poskrbeti zase?

Drži, da večina ljudi nima znanja in časa, da bi se ukvarjali z lastnimi financami. Zato na trgu obstajajo strokovnjaki, ki nudijo pomoč na tem področju. Največja neumnost je, če zaradi neznanja svoje finance prepustite usodi. Finančni svetovalci imajo dovolj znanja (je pogoj), časa (je njihova služba) in tudi podporo strokovnih služb, ki skrbijo za pripravo analiz (prednost). Finančni svetovalci niso čustveno vezani na denar vlagateljev, zato lahko ob izpolnjenih prej naštetih lastnostih lažje sprejmejo objektivne odločitve in vas tudi ustavijo, preden storite kakšno neumnost. Za uspeh je nujno zadostiti trem kriterijem: čas, znanje in denar. V kolikor lahko tem zadostite sami, potem svetovalca ne potrebujete. Morda le za občasno drugo mnenje.

Če torej želite sami upravljati s svojim premoženjem, najprej potrebujete disciplino in zdravo logiko. Ni vam treba biti doktor ekonomskih ved. V kolikor mislite, da boste imeli težave zaradi zapletenih postopkov, tudi to ne drži več. Trgovalne platforme so dosegljive vsakomur in so postale dovolj preproste za uporabo. Če ste torej opravili s prvim korakom in se ustrezno izobrazili, se lahko na trgu preizkusite tudi samostojno.

Če nimate časa za ukvarjanje z vsem naštetim, vam priporočam, da se obrnete na strokovnjake. Povem pa vam lahko, da boste za izobraževanje (vsaj osnovno) potrebovali manj časa, kot si mislite. V relativno kratkem obdobju in ob tempom lahko v roku enega leta osvojite znanje, ki spada med napredno.

Upravičeno se vam pojavlja dvom, da ne boste imeli nikogar ob strani, da bi vas opozoril pred morebitno napako ali vas usmeril na pravo pot. Za to na trgu obstaja veliko svetovalcev, ki so plačani po urni postavki in lahko enkrat ali dvakrat letno skupaj z njimi opravite pregled vašega portfelja. Vsekakor vam priporočam, da se za pomoč obrnete na neodvisnega finančnega svetovalca. Ko boste dovolj samozavestni in boste verjeli v svoje sposobnosti, pa poskusite sami. Na tem mestu opozarjam, da poskusov ne opravljate s prevelikimi vložki ali s celotnim portfeljem. Vaš svetovalec pa naj ob tem skrbi, da ne naredite napake in vas usmerja, dokler ne boste prepričani, da ga ne potrebujete več.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja