Drugo mnenje: Kako se izogniti ležarinam?

Članek slika

Zanima me kako se lahko varčevalci na bankah izognemo plačilu ležarin? Je potrebna menjava banke?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Rad bi poudaril, da prihodnosti ne pozna nihče, lahko pa z veliko verjetnostjo na podlagi vzorca iz tujine predvidimo dogajanje pri nas. Če sklepamo na podlagi dogajanja v tujini, kjer so uvedbo ležarin dali skozi v preteklih dveh letih, bi rekel da se ležarinam, razen ob razpršitvi sredstev med več različnih bank in hranilnic, ne bomo mogli izogniti. Nenazadnje boste imeli tudi drugod stroške, povezane z vašim transakcijskim računom (če ne takoj pa v prihodnje). Ležarine v neki obliki plačujemo vsi že kar nekaj let z višjimi stroški bančnih storitev. Kot smo vajeni v Sloveniji in tudi v tujini, bomo na koncu zelo verjetno priča uvedbi standardni obliki ležarin v večini, če ne v vseh bankah.

Trenutno so uvedbo ležarin napovedali pri treh bankah, kot prvi bosta te uvedli NLB in SKB. Kako bo to delovalo v praksi? NLB bo zaračunavala 0,04 odstotka mesečnega nadomestila za sredstva, ki presegajo 250.000 evrov, SKB pa bo enako višino nadomestila zaračunavala za zneske nad 200.000 evrov. Torej, če sredstva postavljeno mejo presegajo za 10.000 evrov, to znaša 4 evre mesečnega nadomestila oz. 48 evrov na leto. V kolikor govorimo o nekaj deset tisoč evrov presežnih sredstev, bi morda lahko razmislili že o najemu sefa. Vendar pozor, zasedenost sefov, še posebej v prestolnici, je že leta na visoki ravni in verjetno ne boste edini, ki razmišljate o tej možnosti.

Druga možnost pa je, da sredstva investirate. Vsekakor se boste izpostavili višjemu tveganju, kot ste ga vajeni z držanjem sredstev na bančnem računu, vendar tudi vztrajanje pri kratkoročnih depozitih v obdobju deset ali dvajset let, ni najbolj logična poteza. Za dolgoročne cilje je bolj smotrno uporabljati za to primerne naložbe.

Seveda se je treba zavedati, da je tveganje pri drugih oblikah naložb višje, kot je pri depozitih, kar je tudi logično. Pri investiranju moramo razumeti, da se tveganje in pričakovani donosi gibljejo v različnih smereh. Če sprejmete večje tveganja, obstaja možnost za večjo izgubo, a hkrati imate pogosto tudi več možnosti za doseganje visokih donosov. Vsekakor je treba tveganje meriti tudi skozi čas. Nenazadnje so lahko primerne naložbe tudi delnice, v kolikor imate pred seboj dovolj časa. Ali veste, da bi z investiranjem v splošni borzni indeks v ZDA v najslabšem 30-letnem obdobju za delniške trge, ustvarili pozitivno donosnost? Govorimo o obdobju, ki zajema 1. Svetovno vojno, Veliko depresijo in 2. Svetovno vojno.

Vsekakor se pred odločitvijo posvetujte z neodvisnim strokovnjakom, ki vam bo znal pomagati ter ustrezno preračunati za vas najboljšo možnost.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov VZAJEMCI SKUPINA boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja