Drugo mnenje: Prodati ali počakati na nižjo davčno stopnjo?

Članek slika

Razmišljam o umiku iz delniškega sklada. Se mi pa čez nekaj mesecev izteče doba 10 let držanja tega sklada in s tem bom imela nižjo davčno stopnjo. Menite, da se mi splača počakati še teh nekaj mesecev?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Kot že vsi vemo, v prvih 5 letih držanja naložbe davek na dobiček znaša 27,5 odstotkov, po 5 letih znaša 20 odstotkov, po 10 letih 15 odstotkov, po 15 letih 10 odstotkov, dokler po 20 letih držanja naložbe davka ni več oziroma smo oproščeni plačila le-tega. V vašem primeru gre torej za premik po lestvici od 20 odstotkov do 15 odstotkov.

Najprej naj seveda popravim vse tiste, ki ste ob prebranem pomislili, da se mora davek plačati na vsa sredstva. Kot pove že besedna zveza, se davek plača le na dobiček, ki ga realizirate. V primeru realizirane izgube davka ni oz. če poenostavim – bodimo veseli, da moramo plačati davek, saj to pomeni, da smo ustvarili dobiček. Lahko sem tudi nekoliko sarkastičen in največjim nasprotnikom davka predlagam, da počakate ter sredstva izplačate sredi finančne krize, saj vam takrat ne bo treba plačati davka.

Zdaj pa s šalo na stran. Kako pomembna je res ta davčna stopnja, ki se vsakih 5 let zniža? Ne tako zelo, kot ji pomembnost pripisuje velika večina vlagateljev. Lahko bi trdil, da je to eden izmed najbolj precenjenih elementov investiranja. Svojo trditev bom argumentiral s preprostim primerom, ki ga podajam v nadaljevanju. Recimo, da ste pred slabimi 10 leti v nek sklad investirali 10.000 EUR (za lažjo ponazoritev). Letos se bo davčna stopnja znižala z 20 odstotkov na 15 odstotkov, vi pa razmišljate o izplačilu sredstev, saj je vaša naložba danes vredna 20.000 EUR, torej je zrasla za 100 odstotkov. In tu nastane dilema, izplačati takoj ali počakati do poteka 10 let, ko bo davčna stopnja nižja?

V primeru takojšnjega izplačila bi davek na dobiček znašal približno 1.940 EUR (z upoštevanjem normiranih stroškov). V primeru izplačila po pretečenih 10 letih pa okoli 1.455 EUR, v kolikor upoštevamo še normirane stroške. Razlika 485 EUR je ogromna, drži? Sedaj imam pa jaz vprašanje: se zavedate, da ta razlika predstavlja le 2,43 odstotka vrednosti naložbe ob izplačilu? Torej boste na slabšem, če trgi le en dan zanihajo za dobra dva odstotka navzdol. Tovrstna nihanja - če smo se iz dogajanja preteklih let kaj naučili - so lahko na delniških trgih stvar enega dne. Če doživimo korekcijo, ki pomeni vsaj 10-odstotni padec in se zgodovinsko ponavlja skoraj tako pogosto kot vaš rojstni dan, je odgovor, zakaj je davčna stopnja v takšnem trenutku nepomembna, razumljiv. Torej, osredotočite se na trenutno vrednost naložbe, vaš portfelj naj bo prilagojen razmeram ter vašemu profilu tveganja in najpomembneje, ne špekulirajte!

V kolikor imate namen izplačati sredstva, je lahko čakanje na nižjo davčno stopnjo še bolj škodljivo. Če imate sredstva investirana v slovenskih skladih, pa vsekakor priporočam izkoristek ugodnosti, ki jo predstavljajo krovni skladi z umikom v denarni ali obvezniški sklad. Pri tem nimate stroška, prav tako tudi ne nastane davčna obveznost.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov VZAJEMCI SKUPINA boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja