Covid-19 je katastrofa za moje finance … ali pač?

Članek slika

Vsaka kriza lahko predstavlja pogubo, lahko pa priložnost. Kako jo boste dojemali in kako boste v odzivu na krizo reagirali, je v prvi vrsti odvisno od vas samih. Torej, boste letošnjo krizo sprejeli kot katastrofo za vaše finance ali jo boste sprejeli kot priložnost?

16. marec 2020 … zbudim se v fantastično sončno jutro, poln energije, pripravljen, da začnem svoj dan in odhitim novim uspehom naproti. Preden se umijem in pojem zajtrk, pregledam trge na telefonu, ki so na vrhuncu. Portfelj izgleda bolje kot nikoli, kar mi da še dodatno energijo, da se čimprej usedem v avto in odpravim v pisarno, saj je gneča na cesti ogromna, ker vsi hitijo v službo »because we're in the making money business, and business is booming, right?« No, ni bilo čisto tako … nisem se še zbudil, vreme je bilo srednja žalost, jaz pa sem bil še »zaliman« in povsem brez energije. Budilka je bila moj največji sovražnik, trgi pa so izgledali kot Prešernovo mesarsko klanje v Krstu pri Savici. Tudi zajtrka nisem imel ker sem bil že pozen, čeprav na cestah ni bilo žive duše, saj je najnovejši trend »korone« povzročil pravo apokalipso in delo od doma. Ko sem prispel v pisarno in prižgal prenosnik, sem ob kavi prebiral samo novice o smrtonosnem virusu, ki je pustošil po svetu in ekonomijo potiskal proti eni največjih ekonomskih kriz v moderni zgodovini … torej, to je najslabša stvar, ki bi se takrat lahko zgodila na finančnih trgih in je pomenila katastrofo … ali pač?

Namreč vsaka kriza predstavlja priložnost, ki jo pametni in pogumni izkoristijo, ostali pa izpustijo. Kot je dejal Warren Buffet: »Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful.« Vsi vemo, da kratkoročno borze vodijo čustva in zaradi čustev ljudje v takšnih časih delamo napake, saj nas zagrabi panika in se največkrat umikamo, ko so trgi že najnižje, ampak takrat je že prepozno! Če se do tistega trenutka nismo umaknili, je bolj smiselno ostati na barki, zapeljati naravnost v osrčje nevihte, prebroditi težke čase in šele po tem bomo uvideli sonce. Ne le to, v takih momentih smo priča »totalni razprodaji«, najdemo lahko tudi več kot 50% »popusta« v nekaterih panogah, zato takih priložnosti ne smemo izpuščati, ampak jih zgrabiti z obema rokama! Če vzamemo primer enega od tehnoloških skladov v Sloveniji; od začetka letošnjega leta pa do datuma mojega »prekrasnega« jutra, s katerim sem članek začel, je zadeva strmoglavila za skoraj 20% in če ste bili eden od tistih, ki je 16.03.2020 zapeljal v nevihto in pohodil plin do konca, potem ste na današnji dan 40% v plusu … korona kriza je naenkrat postala super, kajne? Drug scenarij je, da ste na tisti dan skočili z barke, umaknili svoja sredstva »na varno«, kar pomeni, da ste realizirali 20% izgube, obenem pa še zamudili priložnost za 40% zaslužek, kar pomeni potop na dno morja in verjetno se boste še lep čas tepli po glavi, za dogajanje krivili pa vse ostale, razen sebe. Če smo prej citirali g. Buffeta, bi se zdaj obrnil na g. Einsteina: »Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.« Pa čeprav obstajajo govorice, da je imel Albert v šoli matematiko cvek, obstajajo tudi govorice, da je bil nor, tako, da mu bomo kar verjeli na besedo, da ve kaj govori, navsezadnje mislim, da mu je na koncu kar uspelo. Torej, ne ponavljajte istih napak znova in znova, ampak izkoristite to, kar ste se naučili in priložnosti, ki vam jih taka kriza ponuja. Najslabša poteza je panika in ravnanje v afektu, ki potem res lahko dejansko katastrofalno vpliva na vaše finance. Kot sem dejal, umik iz trgov, ko je izguba že visoka, je najslabši možen scenarij, malo manj slab je ta, da ne naredite nič, najboljše pa je da situacijo izkoristite in investirate po znižanih cenah.

Potem pa je tu še ena pregovorna slovenska navada in sicer »štumf in banka.« Morda je ta opcija še najslabša od vseh v takih časih, saj imate nekaj sredstev, ki bi jih lahko oplemenitili, ampak jih raje imate »na varnem v štumfu ali na banki«, kjer jih razjeda inflacija. Torej, če se izrazimo v nogometnem žargonu; znajdete ste pred praznim golom v finalu lige prvakov in namesto, da bi streljali odločili tekmo vseh tekem, ste rajši podali soigralcu, ker če bi zgrešili gol, bi se vam smejal cel svet. Če ne boste udarili žoge, ne boste nikoli zadeli.

Danes je na trgu veliko različnih priložnosti in naložb tudi z nizko stopnjo tveganja. Obstajajo tudi produkti s fiksnim donosom, pri katerih vas ne rabijo skrbeti dnevna nihanja vrednosti vaših prihrankov. Vsakemu bralcu bi priporočil, da se obrne na finančnega svetovalca (če tega še nimate, mi pišite na [email protected]). Priložnosti je veliko, in če ste odločeni, da jih boste izkoristili, nima smisla čakati. Nahajamo se na vrhuncu drugega vala pandemije in čeprav so se trgi že stabilizirali, je priložnosti še vedno veliko in je včasih potrebno brati tudi med vrsticami, da jih odkrijemo. Za primer lahko damo farmacevtsko panogo, ki ima veliko potenciala, saj so farmacevtski velikani vsak dan bližje novim cepivom, povpraševanje pa je visoko tudi po njihovih drugih proizvodih. Farmacija je ena od panog, na katero bomo morali biti v prihodnjem desetletju bolj pozorni, saj bodo enormne investicije, ki smo jim bili priča letos, rezultate pokazale pozneje. Spomnite se dogajanja pred pokom dotcom balončka in posledic enormnih investicij, ki smo jim priča še danes. Ne gre odpisati niti tehnološkega sektorja, čeprav je v zadnjih pol leta sektor dosegel neverjetno rast. Korona kriza je močno vplivala na rast povpraševanja po novih tehnoloških rešitvah kar se tiče dela od doma, video konferenc preko spleta, predvajanje zabavnih vsebin, medtem, ko so kinodvorane zaprte in še bi lahko naštevali. Omenjeni panogi sta samo dve izmed mnogih priložnosti, ki so na voljo in čakajo na vas, da jih zgrabite.

Cel svet gleda na korona krizo kot na nekaj negativnega, slabega in katastrofo nasploh. Priznam, tudi sam sem bil na začetku tega mnenja in seveda stanje ni idealno, saj je svetovna ekonomija v težavah, mnoga podjetja propadajo, socialno življenje trpi in še veliko drugih dejavnikov je, ki jih sedaj ne bi našteval. Vendar situacija je, kakršna je in potrebno jo je obrniti sebi v prid in začeti »razmišljati izven okvirjev.« Ne smemo se predati toku nevihte, da nas odnese kamor želi, ampak moramo prevzeti nadzor nad barko in izkoristiti valove nevihte, da nas ponesejo dlje od začrtanih ciljev, ki smo si jih postavili, ko je bilo še sončno in jasno vreme. Zaradi vsega naštetega sam korona krize ne smatram več kot katastrofe za moje finance, ampak kot priložnost … kaj pa vi?

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja