Komentar: Denar ni kužen

Članek slika

Vrste pred bančnimi poslovalnicami in v trgovinah kažejo na panično obnašanje potrošnikov ravno v trenutku, ko bi morali biti prisebni.

Ljudje imamo zanimiv način spopadanja z boleznimi. Za preprečitev okužb z novim virusom se rajši vsi skupaj odpravimo na družinski izlet v že tako polno trgovino, nato se ustavimo še na banki, kjer bomo v vrsti čakali, da po 2 urah pridemo do okenčka, ki so se ga dotikali in nanj kašljali vsi pred vami in dvignemo vse svoje prihranke, da jih bomo na koncu doma dali pod blazino. Tako bi lahko opisal povprečen dan veliko Slovencev v tem tednu in ravnanje tudi označil za skrajno neodgovorno.

Če pri trgovcih več kupujemo, zakaj bi prodajali njihove delnice? Zakaj bi prodajali delnice farmacevtov, ki zdravila v trenutnih časih prodajo takoj, ko ta pridejo na police? 

Če pri enem od prejšnjih korakov niste dobili vsaj gripe, ste med srečneži. Ne razumem zasnove, pri kateri je nujno dvigniti vse prihranke z vašega transakcijskega računa - gre namreč za biološki, ne računalniški virus. Tudi toaletni papir, s katerim se ljudje v zadnjih dneh tako radi založijo, ne prepreči okužbe. Razen, če ste zaradi vsega dogajanja začeli večkrat hoditi na veliko potrebo.

Iz finančnega vidika pa lahko rečem, da se trgovcem smeji, saj so dobili nove božične praznike sredi pomladi. Ampak če vsi tako radi kupujemo, zakaj bi torej prodajali delnice teh istih trgovcev? Več kot očitno bo virus še izboljšal njihove poslovne rezultate, saj je več nakupov ne glede na ceno izdelkov.

Tukaj imamo še farmacevte, ki se jim je prodaja močno zvišala zaradi vsesplošnega strahu. Zakaj bi prodajali delnice Krke v obdobju, ko jim prodaja raste hitreje od napovedi? Dejstvo je, da se bodo rezultati podjetij, katerih izdelke danes še bolj zavzeto kupujemo, močno izboljšali. Kot vidim, tudi zaprtja šol in vrtcev bodo številni starši izkoristili za izlete. Za to boste verjetno primorani obiskati bencinsko črpalko in natočiti gorivo; obenem pa boste ugotovili, da vam doma manjka še kakšna rola toaletnega papirja ali kaj od živil.

Če se sprašujete, kje iskati priložnosti za prihodnje obdobje, lahko uporabite že osnovno logiko. Za uspešno investiranje potrebujete potrpljenje, disciplino in dovolj časa. Ravno prva dva dejavnika v trenutkih negotovosti postaneta najtežje izvedljiva. Če pa se v naložbo ali pa iz nje podate s čustvi, ste že na začetku naredili ogromno napako. Panične odločitve so nekaj najslabšega, kar lahko doleti vlagatelja in skoraj nikoli ne prinesejo pozitivnega rezultata. Ostanite prisebni, spoštujte navodila in skrbite za osnovno higieno in najbolj ranljive člane družbe.

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi lastnika spletnega mesta. V primeru vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja