Boste tudi letos životarili?

Članek slika

Novo leto je mimo in pri večini od vas, je minil tudi prvotni zagon pri novoletnih zaobljubah. S tem ni nič narobe. Najbolj pomembno je, da se še naprej držite vaših finančnih zaobljub in poskrbite, da le-teh ne zanemarite.

Z novim letom smo ljudje vedno polni optimizma, entuziazma in sklenemo, da bomo z novim začetkom popravili, spremenili ali nadgradili vse, česar nismo uspeli v preteklem letu. Vsak izmed nas sprejme vsaj eno novoletno zaobljubo, ponavadi gre za zdravje oz skrb za svoje telo, več fizične aktivnosti, opustitev slabih razvad, kvalitetnejšo razporeditev časa, kariero, itd… Različni smo si in vsak izmed nas ima v življenju svoje prioritete, svoje cilje in te si želi doseči. A poleg zdravja in časa, obstaja še ena stvar, ki nam je vsem skupna in po kateri hrepenimo vsi in to je denar. Imeti več denarja, imeti dovolj denarja, danes, jutri, čez 20 let. Ja, denar res ne more kupiti vsega, a to ponavadi pravijo tisti, ki ga imajo dovolj. Živimo v kapitalizmu in vem, da se vsak izmed nas zaveda, da je od količine denarja, ki ga ima posameznik na razpolago, odvisna kvaliteta njegovega življenja. Ne govorim o materializmu, ampak o udobnem življenju, brez finančnega stresa, ki je po raziskavah sodeč, glavni razlog povzročitve stresa posameznika na svetu. In prav je, da denar, ter pravilno ravnanje z njim, postane glavna prioriteta vsakega posameznika. To pa ni mogoče, če nismo finančno pismeni.

Bi radi prebrali aktualne smernice Naložbenega odbora? Pišite na [email protected].

Finančna pismenost je izraz, ki opredeljuje široko paleto denarnih tem in predstavlja sposobnost uspešnega ravnanja z denarjem. To vključuje vse od razumevanje pomena in delovanja denarja, sposobnost izbiranja racionalnih investicij, iskanja virov prihodka, sposobnost sprejemanja finančnih odločitev, načrtovanja za prihodnost, upravljanja proračuna za gospodinjstvo in nenazadnje načrtovanja upokojitve. Na kratko, finančna pismenost oblikuje način gledanja in ravnanja z denarjem. In vsak se jo lahko nauči. Ali pa se vsaj zaveda pomembnosti današnjih odločitev, katerih posledice bo čutil jutri. Z upoštevanjem enostavnih korakov, ki vam jih bom naštela v nadaljevanju, lahko stopite na pot odgovornosti za vašo prihodnost, z nadgradnjo in pomočjo strokovnjakov pa lahko osvojite vse svoje finančne cilje, ter s tem udobno življenje po vaši meri.

Če ste šele začeli sprejemati odgovornost za svoje finančno zdravje ali pa ste si že ustvarili višek sredstev, naredite sledeče:

a) Naredite pregled trenutnega finančnega stanja in izračunajte svojo neto vrednost. Pozitivna je, v kolikor sredstva presegajo obveznosti. Na ta način boste ugotovili ali ustvarjate pozitiven denarni tok.

b) Izdelajte si proračun mesečne porabe. Obstaja ogromno programov, s katerimi lahko vodite svoje mesečne izdatke. Le tako boste videli, kam gre vaš denar in odprli oči, ko gre za porabo. Ko imate kontrolo nad vašimi izdatki, hitro ugotovite ali živite preko svojih zmožnosti in kje se skrivajo rezerve, ki jih na mesečnem nivoju lahko privarčujete, saj veliko izdatkov čisto nič ne prispeva k izboljšanju vašega življenjskega stila .

c) Odplačajte dolgove. Vsak dolg nosi stroške in zato je nujno, da se najprej lotite odplačevanja le-teh. Ko boste prosti dolgov, boste lahko več sredstev namenili varčevanju. Da bi to dosegli, je nujno, da se uspešno lotite prejšnje točke in višek sredstev preusmerite v odplačilo dolgov. Če se boste le-teh znebili samo en mesec hitreje, je to pozitivno.

d) Naredite načrt za svojo finančno prihodnost. Vaše želje in potrebe finančno in časovno ovrednotite in jih uredite po pomembnosti. Tako postavljeni finančni cilji so temelj načrtovanja osebnih financ. Ko boste imeli celovit pregled vaših ciljev, se boste tudi lažje odločali, kaj je res nujno. Na ta način boste lahko poskrbeli tudi za svojo prihodnost in začeli ustvarjati višek premoženja, ki vam bo zagotovilo finančno varnost. Ali pa že ustvarjeno premoženje plemenitili na prav način.

e) Spremljajte in prilagajajte vaš obstoječ finančni portfelj, glede na vaše cilje in trenutne življenjske potrebe. Drži, da večina ljudi nima znanja in časa, da bi se ukvarjali z lastnimi financami. Zato na trgu obstajamo strokovnjaki, ki vam nudimo pomoč na tem področju. Največja neumnost je, če zaradi neznanja svoje finance prepustite usodi.

Vsi vemo, da so novi začetki težki, še težje pa je spremeniti priučen način življenja. Zato smo se na Vzajemcih odločili, da vsem, ki se boste do vključno 15. februarja naročili na posvet z našimi strokovnjaki, pripada nasvet in pomoč s strani naših strokovnjakov brezplačno, hkrati pa vam podarimo tudi zadnji aktualni izvod mesečnih smernic, ki jih pripravljajo analitiki strokovnega oddleka Naložbeni odbor. V 10 strani dolgem dokumentu najdete analize, pregled stanja, ter ugotovite, na katerih trgih in v katerih vrstah naložb analitiki v prihodnjem obdobju vidijo največ potenciala! Gre za nepogrešljiv dokument aktivnih vlagateljev in tudi tistih, ki bodo svojo finančno pot šele začeli in si želijo svoje prihranke donosno investirati.

Katere koristi lahko pričakujete od srečanja z našim strokovnjakom?

  • Dobili boste jasno sliko vašega trenutnega finančnega stanja in se naučili beležiti mesečne izdatke.
  • V kolikor imate dolgove, boste prejeli načrt odplačevanja le-teh.
  • Pregled vseh obstoječih varčevanj, zavarovanj in naložb. V večini primerov se ravno v tem skriva veliko nepotrebnih stroškov, ali pa produkti niso primerni za doseg vaših ciljev.
  • Skupaj boste postavili finančne cilje za prihodnja leta ter prejeli načrt, kako jih doseči.
  • V kolikor šele razmišljate o tem, da bi se podali v druge naložbe, boste prejeli natančen načrt, kako se tega lotiti.
  • Vaš svetovalec bo redno spremljaj vaš finančni portfelj, dokler ne dosežete zastavljenih ciljev.
  • Aktualni izvod mesečnih smernic.

Skoraj vsak Slovenec se zaveda problematike, ki sem jo opisala, a na žalost, velika večina samo jamra in ne prevzame odgovornosti za nastalo situacijo. Brez akcije ni uspeha in verjemite, vse se da, če človek pokaže interes in začne delovati skladno s svojimi cilji. Izkoristite pomoč, prevzemite odgovornost in se posvetujte z našimi strokovnjaki. Naj bo finančni stres le slab spomin leta 2019, zdrava in stabilna finančna prihodnost pa cilj, ki ga boste zasledovali v tem letu.

*Akcija velja le za stranke, ki svojega skrbnika znotraj Vzajemcev še nimajo

Za koriščenje ponudbe pišite na elektronski naslov [email protected] s pripisom "Smernice januar 2020". 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

VZAJEMCI SKUPINA Kolektivna odsotnost 7.10.2022

04.10.2022

K. Kalaš