Največje napake slovenskih vlagateljev

Članek slika

Vsi delamo napake. Te v veliko primerih niso slabe in nam nudijo priložnost, da se iz njih nekaj naučimo. Spodaj si lahko preberete več o najbolj osnovnih napakah, ki jih delajo slovenski vlagatelji.

Nimate časa, znanja, poguma

Ste se tudi vi znašli med tistimi, ki so odprodali vse svoje naložbe med zadnjo finančno krizo? Če je odgovor da, potem ste to verjetno storili prepozno. Vsi pogosto slišimo, da je treba portfelj naložb prilagajati in ga imeti pod nadzorom. Na drugi strani pa imamo veliko ljudi, ki temu odločno nasprotuje in zagovarja strategijo kupi in drži. V resnici imajo prav vsi, a brez občasnega prilagajanja portfelja se lahko zelo hitro zgodi, da bo vlagatelj po nepotrebnem izpostavljen tveganju, na katerega ob svoji investiciji ni računal. Za primer lahko vzamemo hipotetičnega vlagatelja, ki je pred 10 leti investiral v razmerju 60:40 (delnice : obveznice). Danes, po 10 letih rasti, bi to razmerje bilo bližje 75:25 v korist delnic in to v trenutku, ko smo na rekordih. To bi povzročilo prevelik odklon od naložbene strategije vlagatelja. Začetna struktura je bila določena glede na vlagateljev odnos do tveganja in glede na potreben znesek za dosego naložbenega cilja. 

Enostavno se je opredeliti kot pasivni vlagatelj, ko trgi rastejo.

Nimate strokovne podpore

Preberite tudi: Z nami do boljših rezultatov

Iluzorno je pričakovati, da bo povprečen vlagatelj lahko vsakič ujel najvišje in najnižje vrednosti. Tega ne znamo niti strokovnjaki. Mogoče pa je slediti trendom in na podlagi realnih podatkov ugotoviti kje znotraj posameznega trenda se nahajamo. Laični vlagatelji po navadi za to nimajo dovolj znanja ali časa in se tega tudi ne lotevajo. Tisti, ki se s tem ukvarjamo že dlje časa in med drugim je od kvalitete našega dela odvisno naše blagostanje, pa vam lahko pomagamo pri usmeritvi. Tako kot vaš mehanik, ki skrbi za to, da je vaš avtomobil pripravljen na vse čase, prav tako tudi strokovnjaki Vzajemcev skrbimo za to, da so naložbeni portfelji naših strank vedno pripravljeni na vse scenarije. 

Ena izmed glavnih nalog finančnega svetovalca, in česar mnogi (niti svetovalci sami) ne vedo, je izobraževanje strank. Dejstvo je, da lahko vsaka naša stranka, ki z nami dela vsaj 3 leta, s portfeljem operira popolnoma sama, saj dobi zadosti znanja in podpore naših strokovnih služb. 

Niste stranka VZAJEMCI SKUPINE

Preberite tudi: S čim vam lahko postrežemo?

Nedvomno pa je vaša največja napaka to, da niste naša stranka. Svoje naložbe nam je do sedaj zaupalo več kot 20 tisoč ljudi. Vzajemci se že vrsto let lahko pohvalimo z najbolj strokovno in tudi največjo ekipo neodvisnih strokovnjakov, ki skrbijo za osebne finance več tisoč Slovencev. Vse to je plod internega znanja, ki smo ga pridobivali v daljšem časovnem obdobju in vse to je pripeljalo do tega, da smo se že pred leti odločili delati v smeri razvoja lastnih produktov. Po številnih pogovorih z vlagatelji pa smo ugotovili, da večina ljudi želi realne naložbe, torej takšne, ki jih lahko vidijo, jih potipajo ali pa jih kako drugače uporabijo. 

Danes nismo več družba, ki je zgolj posrednik finančnih produktov, ampak na trgu uspešno nastopamo z lastnimi produkti, ki predstavljajo pomemben faktor v slovenskem gospodarstvu! Izkoristite naše znanje in se naročite na brezplačni posvet. 

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi lastnika spletnega mesta. V primeru vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja