Drugo mnenje: Ne zanemarjajte obvezniških naložb

Članek slika

Glede na to, da smo na trgih znova priča rekordom, me zanima, na katere naložbe bi se v tem trenutku bilo smiselno osredotočiti?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Na trgih smo znova priča rekordom. Pri podrobni analizi pa vidimo, da se že večji del leta gibljemo okoli istih vrednosti. Zato tudi ni presenetljivo, da je negotovost med vlagatelji na visoki ravni, saj navkljub pozitivnim gibanjem v zadnjih mesecih, donosnost portfelja v letu 2019 ni ravno zavidljiva.

Veliko vlagateljev v tem trenutku zaradi dogajanja na delniških trgih išče naložbo, ki je dovolj varna, da bodo mirno spali, obenem pa še vedno zagotavlja stabilen donos, tudi če je potencial rasti nekoliko nižji kot na delniških trgih.

Menim, da je obvezniški trg v tem trenutku relativno drag in je v prihodnje težko pričakovati tako visoko donosnost kot v preteklih letih. Na drugi strani pa so ukrepi centralnih bank dovolj močni, da je tudi potencialna izguba omejena.

Ker pa je v tem trenutku težko priporočiti delniške naložbe, pri obvezniških pa obstaja omejen potencial, bi se veliko rajši odločil za mešane sklade, ki investirajo v oba tipa naložb. S tovrstnimi skladi se lahko omeji potencialne izgube v primeru negativnih gibanj, pri nadaljevanju rasti pa se v dovolj dobri meri izkoristi pozitivna gibanja.

Prav zaradi manjše volatilnosti (tveganja) kot klasični delniški skladi, so tovrstni skladi več kot primerni za jedro portfelja, okoli katerega se lahko še dodatno gradi z bolj tveganimi skladi.

V kolikor gre za povprečnega vlagatelja, potem je izpostavitev tovrstnim skladom zelo primerna. V kolikor pa ste nekoliko bolj izkušeni, lahko v portfelj začnete dodajati tudi druge vrste naložb, v prvi vrsti standardne obveznice za zagotovitev fiksnega donosa. V primeru, da gre za profesionalnega vlagatelja, potem sklepam, da imate v portfelju že dodane delnice in obveznice in bi se bilo morda smiselno osredotočiti tudi na naložbe na zasebnem trgu, kot so deleži v zasebnih podjetjih. Zapomnite si, razpršitev ne pomeni le investiranje v delnice iz različnih sektorjev in regij ampak tudi investiranje v različne tipe naložb, ki med sabo niso tako močno korelirane.

Večkrat smo že omenili, da je investiranje dolgoročni proces, prihodnosti pa vam ne zna napovedati nihče. Edino kar je stalnica, je to, da lahko uspete le na dolgi rok, kratkoročno pa gre le za špekulacije. Torej, dlje časa boste vztrajali na trgu, večja je verjetnost da boste uspeli. Nikakor pa se investiranja ne lotevajte na lastno pest, v kolikor nimate zadostnega znanja.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja