Drugo mnenje: Sem študent in rad bi investiral

Članek slika

Torej star sem 20 let. Čez približno dva meseca se bo končal poletni semester, kar pomeni da bom odšel delat v podjetje preko študentskega servisa. Ker pa ne bi rad zapravil denarja na stvari ki jih ne rabim, bi ta denar investiral. Ker sem bil skozi zadnji dve leti kr "podjeten" sem dal na stran 2.400 evrov, ki bi jih rad pametno vložil.

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Zelo pomembno je, da se že kot mladi naučite pomena varčevanja in akumuliranja bogastva. Rek "čas je denar" še kako drži in očitno se tega že pri svojih 20 letih zavedate, kar je izjemno. Pred seboj imate še več kot 40 let delovne dobe, v kateri boste akumulirali dovolj bogastva, s katerim se boste preživljali do 120. leta (rajši stojim na varni strani, kot pa na koncu obžalujem). Morda se na prvi pogled zdi, da je ta cilj težko dosegljiv, ampak to ne drži. Dosežete ga lahko brez težav, v kolikor se držite osnovnih pravil varčevanja in začnete dovolj zgodaj, za kar ste že poskrbeli. V prvem koraku morate sestaviti svoj finančni načrt, da bi lažje razumeli svoje cilje, interese in vrednote. Vprašajte se, koliko bi radi privarčevali oziroma koliko boste potrebovali. Ugotovite, koliko lahko mesečno prispevate za svojo prihodnost, pri tem upoštevaje tudi odplačevanje morebitnega dolga, ki ste si ga med študijem nabrali.

Za začetek bi vam priporočil, da povečate varnostni sklad do višine nekje okoli 6 mesečnih plač. Nikoli se ne ve, kaj se bo zgodilo jutri, zato je varnostni sklad nuja in ne le izbira. Obenem vas lahko v prihodnje odreši nepotrebnih zadolževanj.

V primeru, če ste si do sedaj nabrali tudi kakšen dolg (največkrat govorimo o izrednem limitu na transakcijskem računu), poskrbite da se tega čim prej znebite. Obresti pri izrednih limitih so zelo visoke in največkrat presegajo tudi donos, ki bi ga ustvarili z investiranjem v delnice. Pred investiranjem na trgu, investirajte nekaj sredstev tudi v sebe. Morda bo šlo le za posodobitev garderobe, nakup poslovne obleke ali kaj podobnega ... V prihodnje boste ugotovili, da je tudi investicija v svoj izgled in počutje velikega pomena. Prav tako ne pozabite tudi na izobraževanje - v kolikor imate dovolj časa, si plačajte kakšen tečaj, ki vam bo v prihodnje koristil na vaši poslovni poti.

Ko poskrbite za vse zgoraj naštete dejavnike, se lotite varčevanja. Glede na napisano, ocenjujem da mesečno za varčevanje namenjate 100 evrov. Za tako višino so vzajemni skladi vsekakor eden izmed najprimernejših finančnih instrumentov za varčevanje, saj postopno mesečno varčevanje v vzajemnih skladih omogoča, da vlagatelj ob širši razpršitvi in nižjem tveganju na dolgi rok doseže učinek dobrega povprečja. Pred začetkom varčevanja sami ali s pomočjo finančnega svetovalca najprej izberite tip (delniški, mešani, obvezniški) vzajemnega sklada, ki naj se sklada z vašimi cilj in dolžino varčevanja ter tveganjem, ki si ga lahko privoščite. Glede na to, da govorite o dolgoročnem varčevanju, je na mestu nedvomno priporočilo, da se odločite za delniške sklade. V kolikor niste naklonjeni tveganju, izberite globalni sklad z nižjimi stroški. V primeru, da vas višja nihanja vaših prihrankov ne motijo in se zavedate, da se tveganje na dolgi rok razbije, lahko izberete kakšno regijo, ki v tem trenutku spada med podcenjene - Balkan, Vzhodna Evropa, Turčija itd. Izbira sklada prav tako ni dokončna, saj lahko le tega kadarkoli zamenjate.

Če povzamem, za začetek poskrbite za osnovne zadeve, nato se lotite varčevanja. Na dolgi rok bi se odločil za delniške sklade ter veliko pozornosti namenil tudi stroškom. Bodite pozorni tudi na ugodnosti, katere posamezne družbe za upravljanje na vsake toliko ponujajo - bodisi ne zaračunajo, bodisi vrnejo vse plačane vstopne stroške.

Brezplačno asistenco si lahko priskrbite s sodelovanjem v naši kampanji Aktivne finance.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja